Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 31. 15:12, péntek | Külföld
Forrás: Csehország-egészségügy Rekordösszegű kártérítés egy súlyos kórházi

Rekordösszegű kártérítés egy súlyos kórházi hibáért Csehországban

Rekordösszegű kártérítés egy súlyos kórházi hibáért Csehországban

Rekordnagyságú, 3,5 millió koronás (mintegy 40 millió forint) kártérítést kell fizetnie egy dél-morvaországi kórháznak azért, hogy orvosai gondatlansága következtében szülés után meghalt náluk egy fiatalasszony.

A brünni regionális bíróság pénteken ismertetett döntése szerint az orvosok gondatlansága és figyelmetlensége következtében a fiatalasszony a szülés után elvérzett, holott az időbeni beavatkozás megmenthette volna az életét.
"Az orvosok egyszerűen nem törődtek vele, hagyták, hogy elvérezzen. Több órával a szülés után az ágyában feküdt, és állapota egyre rosszabbodott. Az orvosok semmit sem tettek annak érdekében, hogy megmentsék" - indokolta a döntést Dagmar Bastlová, a bírói testület elnöke.
A kórház először tagadta, hogy a 36 éves asszony esetében orvosai gondatlanul jártak volna el, de később elismerte a hibát, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.
Az elhunyt asszony három gyermeke egy-egymillió koronát, míg a férje félmillió koronát kap a kórháztól.
A tragikus eset 2006 novemberében a dél-morvaországi Trebíc város kórházában történt. Arról a kórházról van szó, amely egy más alkalommal, korábban már fizetett 3,2 millió koronás kártérítést a sértetteknek, mert ápolónői szülés után tévedésből vagy gondatlanságból kicseréltek két újszülöttet.
A gyermekcserére csak hónapokkal később jöttek rá, majd a DNS-vizsgálatok elvégzése után az érintett családok orvosi és pszichoterápiai felügyelet alatt kicserélték a kislányokat.
Az újszülöttek cseréje 2006 októberében történt, s a kártérítésről 2010-ben született döntés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése