Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 29. 08:15, szombat | Helyi

Rekordszámú elsőéves jutott be a Széchenyi István Egyetem minőségi képzéseire

Rekordszámú elsőéves jutott be a Széchenyi István Egyetem minőségi képzéseire

Összesen közel 4500 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 38 százalékkal haladja meg a tavalyi 3200-as adatot.

A jelentős növekedés azt mutatja, hogy az intézmény által nyújtott minőségi képzések és szolgáltatások vonzóak a fiatalok körében.

A felvételi adatok alapján az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon a felvettek száma több mint 60 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A legkedveltebb ezúttal is a magyar nyelvű járműmérnöki alapszak volt, de emellett az angol nyelvű képzések is jelentős érdeklődésre tartottak számot. A most felvettek pontátlaga a járműmérnöki és a logisztikai mérnöki szakokon meghaladta a 360, a műszaki menedzser szakon pedig a 340 pontot.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar képzéseire az egy évvel ezelőttinél csaknem 60 százalékkal több – összesen mintegy 1100 – gólya került be. Rendkívül népszerűnek bizonyult a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, a villamosmérnök és a gazdaságinformatikus szak. A felvettek átlagpontszáma magas – több szakon megközelíti vagy meghaladja a 380 pontot –, így kellően felkészült fiatalok kezdhetik meg tanulmányaikat. Sikeresen debütált a programtervező informatikus alapszak, amelyre állami ösztöndíjas képzésen 390 pontot elérve lehetett csak bejutni.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon a felvett hallgatók átlagpontszáma és a felvételi ponthatár is emelkedett, úgy, hogy közben a felvett hallgatók száma 20 százalékkal nőtt. A képzések iránti növekvő keresletet és az emelkedő színvonalat jelzi, hogy a ponthatárok és az átlagpontszámok is évek óta nőnek. Idén a felvettek átlagpontszáma minden alapképzésen meghaladja a 350 pontot, a rendkívül népszerű építészmérnök-képzés ezek közül is kiemelkedve 440 pont feletti értékeket mutat.

Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karra felvett hallgatók létszáma 36 százalékkal növekedett, de az alapképzéseknél még ennél is jelentősebb (67 százalékos) a bővülés. Az alapképzési szakok közül az élelmiszermérnöki és a mezőgazdasági mérnöki szakok mellett újra sokan választották az állattenyésztő mérnöki képzést. Az osztatlan agrármérnök képzés megőrizte az elmúlt években megszerzett népszerűségét. A mesterképzési szakokra jelentkezők száma ugyancsak növekedett, és ezeken továbbra is a levelező munkarend a legnépszerűbb.

Az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon a tavalyinál másfélszer több elsőéves kezdi meg tanulmányait, és örvendetes, hogy a jelentős emelkedés igaz a nagy hagyományokkal rendelkező tanító szakra is. A gyógypedagógia képzés továbbra is rendkívül népszerű, és stabil felvételi számok jellemzik a társadalomtudományi képzéseket is. A nemzetközi tanulmányok alapszakra nagy érdeklődés mutatkozott a magyar mellett a külföldi diákok körében is. Pozitív, hogy levelező tagozaton elindul két új képzés, a tanítóknak, gyógypedagógusoknak, óvodapedagógusoknak szakmai fejlődési lehetőséget kínáló gyermekkultúra mesterszak, valamint a szakképzésben jelentkező munkaerőpiaci igényekre reagáló szakoktató alapszak. Jelentős ponthatár-emelkedés tapasztalható az emberi erőforrás tanácsadó mesterszak és a közösségszervező alapszak esetében.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon a jogász szakon az elmúlt évek trendjébe igazodóan nagy, az előző évit is meghaladó létszámú – nappali tagozaton több mint 130, levelezős képzésben pedig 70 fős – évfolyam kezdheti meg tanulmányait. A szak iránti kiemelkedő érdeklődést mutatja, hogy az állami finanszírozású helyek közel 10 százalékos bővülése ellenére nappali tagozaton a ponthatár a tavalyihoz hasonlóan, 400 pont felett alakult, levelezős képzésben pedig 12 ponttal meg is haladta az előző évit. A jogi kar által gondozott alap- és mesterképzések között kiugró népszerűségű volt idén az igazságügyi igazgatási alapszak, amely a 2022-es létszámok duplájával indul nappali és levelező tagozaton egyaránt.

Az Egészség- és Sporttudományi Karra több mint másfélszer annyi fiatal nyert felvételt, mint tavaly. A legnépszerűbbnek az ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirányon, valamint a rekreáció és életmód alapszak bizonyult a felvételizők körében. Az adatokból kitűnik, hogy stabil létszámokkal indul el az egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirányon, valamint a szülészeti-nőgyógyászati szonográfia mesterszak.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra a tavalyinál – magas ponthatárok mellett is – százzal többen, összesen több mint 700-an nyertek felvételt, ami a második legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen. A kar angol nyelvű képzései iránt a magyar mellett jelentős a nemzetközi hallgatók érdeklődése. A felvettek átlagpontszáma több szakon meghaladja a 400 pontot.

A Művészeti Karon mind a zeneművészeti, mind a designképzések népszerűek maradtak. Különösen sokan választották idén a mesterképzéseket.

Idén is van lehetőség pótfelvételire

Akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg nem adta be jelentkezését, érdemes megfontolnia a pótfelvételit, amelyre július 28. és augusztus 6. között nyílik lehetőség. A Széchenyi István Egyetem által meghirdetett szakok július 28-tól lesznek elérhetők a felveteli.sze.hu internetcímen.

Fotó: Dudás Máté

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.