Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 12. 13:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Reményt keltő felfedezés a rákdiagnosztikában

Reményt keltő felfedezés a rákdiagnosztikában

Amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megtalálták az első genetikai mutációt, amely a prosztatarák egyik örökletes formájához köthető: az eredmény reményt nyújthat a betegség korai diagnózisára.

A mutáció a prosztatarákos páciensek kis hányadánál van jelen, ám azoknál, akik hordozói ennek a génváltozatnak, tízszer-hússzor nagyobb valószínűséggel jelentkezik a prosztata daganata, általában már 55 éves koruk előtt.

„Ez az első alapvető genetikai változat, amely az örökletes prosztatarákkal kapcsolatba hozható” – emelte ki Kathleen Cooney kutatásvezető, a Michigani Egyetem orvosi karának munkatársa.

A HOXB13 jelű gén mutációja viszonylag ritkán fordul elő a népességben, a férfiak körülbelül egy százaléka hordozza az adott génváltozatot.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt remélik, hogy a génváltozat ismeretében sikerül olyan szűrőtesztet kidolgozni, amely lehetővé teszi az örökletes típusú prosztatarák korai felismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során