Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 04. 10:01, péntek | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú város Honlapja

RENDEZŐDIK A PARKOLÁSI HELYZET A MÓRICZ ZSIGMOND RAKPART KÖRNYÉKÉN

RENDEZŐDIK A PARKOLÁSI HELYZET A MÓRICZ ZSIGMOND RAKPART KÖRNYÉKÉN

Rendeződik a parkolási területek helyzete Győrben, a Móricz Zsigmond Rakpart – Tarcsay Vilmos utca – Türr István utca által határolt területeken ...

– számolt be egy újabb, sokakat érintő fejlesztésről Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. A részben március 2-án, részben március 16-án életbelépő változásokat ismertették a közvéleménnyel.

A Tarcsai utcai piac területe a szerdai és szombati piacnapok kivételével eddig is funkcionált 110 jármű befogadására alkalmas parkolóként, 50 forint/óra illetve 200 forint/nap díjért állhatnak itt meg az autósok. (A részéletes nyitva tartás: hétfő 0-24 óra; kedd: 0-20 óra; szerda: 14-24 óra; csütörtök: 0-24 óra; péntek: 0-20 óra; szombat: ZÁRVA; vasárnap: 20-24 óra.) Ez a lehetőség továbbra is megmarad.

Azok viszont, akik a 3800 forint/hó díjért megvásárolt bérlettel vették igénybe a piac beállóit, március 16-tól a közelben, a Türr István utca túloldalán, a Széchenyi híd alatti elkerített parkolóba állhatnak be. Ezt a fedett területet a jövőben kizárólag bérlettel rendelkezők használhatják, akár folyamatosan is, a hét minden napján 0-tól 24 óráig. Így a bérletet vásárlók a korábbival azonos díjért magasabb szintű szolgáltatást kapnak ezzel a megoldással, hiszen független a piac nyitva tartásától és fedett hely is jár ezért a rendkívül kedvező díjért. A bérleteket a Győr-Szol Jókai utcai ügyfélszolgálati irodájában lehet megvásárolni.

Ugyancsak új, elkerített, térkövezett parkolóhelyeket alakított ki a Győr-Szol Zrt. a Tarcsay piac keleti oldalával párhuzamosan, a Széchenyi híd Vas Gereben utca felőli oldalán. Ez az ötven megállóhely a felszíni parkolóhálózat II-es övezetének részévé vált, itt már március 2-tól 200 forint/óra a parkolási tarifa, de a lakossági bérletekkel ez is használható, így a környéken lakók számára növekszik a parkolási esélyek száma. A piac egyre sikeresebb, s ennek érdekében a piacnapokon, szerdán és szombaton 8-tól 14 óráig ezek a parkolók ingyenesen használhatóak!

Fontos szólni a fenti említett terület melletti beépítetlen telekről, ahol eddig szabálytalanul, magánterületen parkoltak az autók. Ez a terület magántulajdonban van, ennek fenntartása, gondozása a tulajdonos joga és feladata, aki intézkedett a terület kitáblázásáról, s kérünk mindenkit, hogy tisztelje meg azzal más magánterületét, hogy nem parkol rá.

A Móricz Zsigmond rakpart és a Mosoni-Duna közötti sávban, valamint a Türr István utcában a Széchenyi híd alatt lévő parkolóhelyek ugyancsak a felszíni parkolóhálózat II-es díjövezetéhez tartoznak március 2-tól, 200 forint/óra díjon vehetik igénybe az autósok.

S még egy fontos intézkedés: közvetlenül a Tarcsai piac keleti oldala mellett, a Széchenyi híd alatti terület ingyenes buszparkolóként működik, ide elsősorban a turistákat, bevásárlásra érkező látogatókat szállító buszokat várják. Fontos figyelmezetés, hogy a mégis betévedő autósoknak pénzbüntetéssel, kerékbilinccsel kell számolniuk. A közterület-felügyelet a környéken szabálytalanul parkolókkal szemben is határozottan fog eljárni.

A változásokkal kapcsolatban Radnóti Ákos alpolgármester hozzátette: rendkívül fontos volt, hogy a belvárosban rendbe tegyenek egy olyan, eddig rendezetlen, a környékhez méltatlan, olykor sártengerrel borított területet, ahol komplex intézkedésekre sor kerülhetett. Győrbe évek óta egyre több turista érkezik, és – a szállodások elmondása szerint is – egyszerűen nem volt szabályos buszparkolási lehetőség a belvárosban. Most számukra biztosítanak ingyenes parkolási lehetőséget, ráadásul híd alatt, ahol esőtől, napsütéstől védett helyen tárolhatják a buszokat. Ez a megoldás ideális abból a szempontból is, hogy az alsó rakparton van egy kialakított, buszok számára fel-és leszállást biztosító megálló, ahol negyed óráig szabályosan lehet megállni, s utána egy perc csak ez az új parkoló, melynek köszönhetően az autóbuszok nem köröznek a városban helyet keresve, s nem akadályozzák a forgalmat sem. Haladva a korral, több helyen GPS-koordinátákat jelölő tábla is kikerült, a buszok útbaigazítását segítendő. Szintén fontos szempont volt az is, hogy a belvárosban tovább bővüljön a kedvező díjú parkolási lehetőség, ami a híd alatt megnyílt 74 férőhelyes, szintén fedett parkolóval és rendkívül kedvező, 3800 forintos havidíjjal elérhető, ráadásul kiváltja a piac parkolót, ahol ennyi pénzért kevesebb ideig lehetett parkolni. Harmadrészt az is fontos volt, hogy a piac környékén bővüljenek a parkolási lehetőségek, s grátiszként a piac ideje alatt ingyenes parkolási lehetőség is lesz. Végül Radnóti Ákos alpolgármester azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az említett ”félköríves” magánterület a Móricz Zsigmond rakpart végén nem mutat méltatlan állapotokat, hiszen eddig autók tömkelege okozott ott rendetlenséget és a felhordott sárral a környék utcáit teljesen összepiszkította, s köszöni a tulajdonos támogatását ehhez. Az alpolgármester hozzátette: egy év alatt jelentősen fejlődött a belvárosi parkolóhelyek száma, hiszen a Dunakapu téri mélygarázzsal, az alsó rakparti felszíni parkolókkal, s a mostani intézkedésekkel együtt van hol megállni, s egyes helyeken rendkívül pénztárcabarát módon is.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, hogy a terület önkormányzati képviselőjeként örül annak, hogy a környék sokkal rendezettebb lesz, illetve a sikeresen működő piac mellett is bővül a parkolási lehetőségek száma. De ami nagyon fontos, hogy a környéken élők számára sokkal több parkolási lehetőség lesz, hiszen 105 db olyan parkolóhely van ezen a területen mostantól, amit a lakossági kedvezményes áron megvásárolt bérletükkel igénybe tudnak venni, s eddig sokszor probléma volt az, hogy a nem itt lakók miatt nem tudtak parkolóhelyet találni. - szerepel a Győr-Szol Zrt. tájékoztatójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.