Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Rendkívüli állapot Egyiptomban

Rendkívüli állapot Egyiptomban

Rendkívüli állapotot hirdettek Egyiptomban szombaton hajnalban, miután az éjszaka több ezer tüntető gyűlt össze az izraeli nagykövetség előtt Kairóban, és mintegy 30 embernek sikerült betörnie az épületbe.

Evakuálni kellett az izraeli nagykövetet a kairói külképviseletről, miután az éjszaka kialakult káosz során tüntetők mintegy harmincfős csoportja behatolt az épületbe - tudta meg az orgio. Hajnalban az egyiptomi miniszterelnök, Essam Sharif rendkívüli kormányülést hívott össze, reggelre rendkívüli állapotot hirdettek.

A nagykövetség megtámadása egész napos tüntetések után történt, amikor a több ezer fős tömeg részben puszta kézzel, részben kalapácsokkal áttörte a követséget védő biztonsági falat. Több százan folytatták a fal lebontását pénteken késő estig a 21 emeletes épület előtt. Az egyiptomi biztonsági erők órákon át nem avatkoztak be az eseményekbe - tudta meg az origo a Guardian jelentése alapján. A fal elleni támadással egy időben Kairó központjában ezrek tüntettek azért, hogy a katonai kormányzat gyorsítsa fel a demokratikus reformokat.

Információik szerint a kairói repülőtér illetékesei megerősítették, hogy az izraeli nagykövet a reptéren várakozik: egy katonai repülőgépet küldenek érte, hogy evakuálják. Más izraeli állampolgárok is összegyűltek éjszaka a reptéren, akik szintén arra vártak, hogy el tudják hagyni az országot.

Izrael amerikai segítséget kért kairói nagykövetsége védelmére. Ehud Barak védelmi miniszter telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Leon Panettával, valamint az Obama-kormány közel-keleti különmegbízottjával, Dennis Rosszal. Barack Obama amerikai elnök pedig felszólította Egyiptomot, hogy tegyen eleget 'nemzetközi kötelezettségének', és gondoskodjon a nagykövetség védelméről. Az elnök tájékozódott, hogy az Egyesült Államok hogyan tud segíteni, hogyan kerülhetők el a nagykövetségnél az esetleges további erőszakos cselekmények - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Ez volt a második támadás Izrael kairói nagykövetsége ellen azóta, hogy augusztusban meghalt öt egyiptomi határőr, mert a Gázai övezet és Egyiptom határán izraeli katonák terroristák üldözése közben eltalálták őket - emlékeztet az origo. Ennek hatására Egyiptom akkor azzal fenyegetőzött, hogy hazahívja izraeli nagykövetét.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: egyiptom

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 08. 13:16, csütörtök | Külföld

Három magyar cég került a Deloitte leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozások CE Fast 50 listájára

Az árbevétel alapján a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket díjazó Deloitte Central Europe 2022-es Technology Fast 50 programjára 16 közép-európai országból 400 pályázat érkezett, a rangsorba 3 magyar cég került be.

2022. December 07. 09:38, szerda | Külföld

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán.

2022. December 06. 16:53, kedd | Külföld

Kreml: tárgyalni csak a \"különleges hadművelet\" céljainak elérése után lehet

Oroszország kész a tartós békére, de a \"különleges hadművelet\" céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.