Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 18. 07:37, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat hirdettek szombaton az előző napi zavargások nyomán a nyugat-kazahsztáni Zsanaozen városában.

Erről Nurszultan Nazarbajev kazah elnök hozott döntést a közép-ázsiai köztársaság nemzetbiztonsági tanácsának szombati rendkívüli ülésén. A rendkívüli állapot intézkedéseit egyelőre január 5-ig vezették be a városban, ahol este 11 órától reggel hétig kijárási tilalom van érvényben.

Nazarbajev rendkívüli hatalommal felruházott városparancsnokot nevezett ki, akinek feladatai köré tartozik, hogy betartassa a korlátozó intézkedéseket, köztük a gyülekezéseket tiltó rendelkezéseket, a szabad mozgás korlátozását, a televíziók és a rádiók felhasználását mozgósításra.

A hivatalos adatok szerint a százezer lakosú Zsanaozenben, a korábbi nevén Novij Uzeny olajipari városban a pénteki tömeges rendbontásokban tizenegyen haltak meg – korábban csak öt halottról szóltak a beszámolók –, és 75 sebesült került kórházba, köztük hat rendőr. Ellenzéki becslések szerint hetven halottja van az erőszakcselekményeknek, és a sebesültek száma meghaladja a hétszázat. Az ellenzék Almatiban rokonszenvtüntetést kezdett szombaton a zsanaozeni eseményekkel összefüggésben.

Az elbocsátott olajbányászok felgyújtották a városi önkormányzat épületét és az egyik energetikai vállalat helyi képviseletét, üzleteket és bankautomatákat fosztottak ki. A városban már több mint fél éve tapinthatóan feszült a légkör, az olajipari munkások elégedetlenek a bérükkel, munkakörülményeikkel, ezért többször munkabeszüntetésekkel igyekeztek érvényt szerezni követeléseiknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.