Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. November 26. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Rendőri felvezetéssel érkezett az állatkert új lakója

Rendőri felvezetéssel érkezett az állatkert új lakója

Légi úton érkezett hazánkba szerda este a fővárosi állatkert legújabb orrszarvúja. A Zafriel névre hallgató hímet Izraelből, egy teherszállító óriásgéppel hozták Budapestre.

Igencsak súlyos utast szállított az izraeli EL AL légitársaság egyik teherszállító óriásgépe, amely szerda este landolt Ferihegyen. A repülőgép rakterében ugyanis egy kifejlett széles szájú orrszarvú utazott. Az állat a szállítóládával együtt 4500 kilogrammot nyomott. Az új jövevényt – rendőrségi felvezetéssel – járműkonvoj szállította az állatkertbe. Zafriel végül éjjel fél háromkor érkezett meg a városligetbe.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője csütörtöki közleményében azt írja, a szállítás megszervezése igen bonyolult volt, mert az állat eredetileg a múlt héten érkezett volna meg. Akkor azonban nem tudták beládázni, így el kellett halasztani az ide hozatalát. Az érkezés pontos idejét még egy nappal korábban sem lehetett tudni, de végül minden rendben zajlott.

A húszéves, Zafriel nevű hím orrszarvú egyébként az izraeli Ramat Gan állatkertjéből érkezett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott orrszarvú tenyészprogramnak köszönhetően.

Mint ismert, a Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a széles szájú orrszarvúak szaporításában. 2007-ben és 2008-ban is született egy-egy orrszarvú. A két budapesti születésű állat közül a fiatalabbik október elsején az athéni Attika Állatkertbe utazott, az Easy Boy nevű hím állatot pedig – amely 1983 óta volt a városligeti intézmény lakója – november 12-én szállították el a franciaországi Thoiry állatkertjébe. A most érkezett Zafriel tehát lényegében Easy Boy helyett került a fővárosba.

Rajta kívül jelenleg két orrszarvú él az állatkertben: Lulu, aki 1983-óta él itt, valamint 2007-es születésű lánya, Layla.

Az újonnan érkezett orrszarvú jelenleg új otthonával ismerkedik. Mivel az első pár napban teljes nyugalomra van szüksége, átmenetileg elzárták a közönség elől. Az állat viselkedése alapját döntik majd el, hogy mikortól lehet megtekinteni, de elképzelhető, hogy már a hétvégén feloldják az átmeneti korlátozásokat. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;