Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 19. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rezisztenciát okozhat az antibiotikumok nem megfelelő használata

Rezisztenciát okozhat az antibiotikumok nem megfelelő használata

„Évente 80-90 ember veszti életét Magyarországon közvetlenül az antibiotikummal szembeni rezisztencia miatt” - hívta fel a figyelmet Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hétfőn, az Európai Antibiotikum Nap keretében tartott sajtótájékoztatón. A multirezisztencia ugyanakkor globális probléma, ezért az antibiotikummal kapcsolatos megfelelő kezelés kulcsfontosságú. A rezisztencia kialakulása ugyanis nagyrészt a gyógyszerek nem megfelelő felhasználására vezethető vissza.

Az antibiotikumok megfelelő használatára hívta fel a figyelmet az Európai Antibiotikum Nap alkalmából az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Paller Judit, országos tiszti főorvos emlékeztetőül elmondta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2008-ban hozta létre az Európai Antibiotikum Napot, amelynek - mivel globális problémaként mindenkit érint - kiemelt célcsoportja nincsen.

A tisztifőorvos kiemelte, az antibiotikum-használatának legfőbb problémái, ha egyrészt nem a megfelelő gyógyszerrel kezelik a beteget, másrészt ha nem a kellő ideig, vagy ha nem időben kezdik el a kezelést.

„Ha pedig nem uralható a betegség, akkor rezisztens kórokozóról beszélhetünk” - szögezte le Paller Judit. Hozzátette: emellett vannak olyan vírusok, amelyek antibiotikumokkal nem is gyógyíthatóak, ezért ilyen esetben felesleges a gyógyszer szedése.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ Főigazgatója rámutatott, az antibiotikum-rezisztencia globális probléma, amit az előírásoknak megfelelően Európa minden országában kezelni kell. Az adatszolgáltatás fő céljai az antibiotikum felhasználásának csökkentése, valamint annak monitorozása, hogy egy-egy ország hogyan, mire használja a gyógyszereket.

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon már az ezredforduló óta fokozott figyelemmel gyűjtik a kórházaktól a páciensek mikrobiológiai adatait, valamint az antibiotikummal kapcsolatos felhasználási adatokat. „Ezek alapján azt látjuk, hogy hazánkban hasonló a tendencia, mint a külföldi országokban. Minden harmadik beteg szed legalább egyféle antibiotikumot” - ismertette Melles Márta. A multirezisztens vírussal érintett betegek száma itthon évente 2800. Ezeknek a pácienseknek a nagy része intenzív osztályokon fekszenek, mintegy 30 százalékuk életét is veszti. Azok száma, akik viszont közvetlenül a rezisztencia miatt halnak meg, ennél kevesebb, 80-90 páciens évente.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.