Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Február 11. 19:25, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rezsicsökkentés - A szemétszállítók a szolgáltatás minőségének megtartásában érdekeltek

Rezsicsökkentés - A szemétszállítók a szolgáltatás minőségének megtartásában érdekeltek

A Köztisztasági Egyesülés abban érdekelt, hogy a bejelentett díjcsökkentés semmilyen módon ne eredményezzen visszalépést a jelenleg nyújtott szolgáltatás műszaki tartalmában - közölte a hulladékkezelést végző szolgáltatókat tömö

Nagy György igazgató az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a közlemény a tagok egyeztetett véleményét tükrözi. A közleményben rámutatnak: az idei szabályok szerinti 4,2 százalékos díjbefagyasztás a tavalyi első negyedéves díjstophoz képest eredménynek is tekinthető. Azonban a szemétszállításra kimutatott 8,1 százalékos infláció, az újonnan bevezetett lerakási járulék, a felügyeleti díj, az egyes adó- és járuléknövekmények, a megemelkedett banki és postai költségek, a behajtással kapcsolatos költségek, továbbá a közszolgáltatoknál jelentkező mintegy 4,5 milliárd forintos kintlévőség együttes hatása már most teljesíthetetlen terheket jelent a közszolgáltatóknak.

Július 1-jétől a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjakat is átlagosan 10 százalékkal tervezi csökkenteni a kormányzat. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a gyulai Fidesz-KDNP-frakcióülés utáni sajtótájékoztatón közölte: a pontos mértéket az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani, ugyanis például a víz esetében van az országban olyan hely, ahol ezer forintot kell fizetni elszámolási egységenként, míg máshol csak 180-at.

A szemétszállítást - jelentős mértékben - a lakossági díjakból származó bevétel fedezi. A lakossági hulladékkezeléssel kapcsolatos díjak megállapítását 2001-től kormányrendelet szabályozza, amely a települési önkormányzatokat ruházta fel árhatósági jogkörrel - emlékeztet a közlemény.

Az önkormányzatok által megállapított legkisebb és legmagasabb díj között négy-ötszörös az eltérés. Ez az egyesülés szerint azzal magyarázható, hogy a különféle pályázati támogatásokból és saját forrásból kiépült korszerű hulladékkezelő rendszerek működtetése drágább a hagyományosaknál, illetve a szolgáltatás tartalma, valamint a helyi igények és lehetőségek eltérőek.

A Köztisztasági Egyesülés a magyarországi települési szilárdhulladék-kezelési közszolgáltató szervezeteket és az ilyen tevékenységhez kapcsolódó gyártó és forgalmazó cégeket tömörítő szervezet. Az egyesülés tagszervezeti 2020 magyarországi település 7 millió 780 ezer lakosának települési szilárd hulladékát kezelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.