Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 03. 14:22, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Óriás rákot fedeztek fel Új-Zéland térségében

Óriás rákot fedeztek fel Új-Zéland térségében

Gigantikus méretű, a feltételezett faja átlagpéldányánál tízszer nagyobb bolharákot fogtak ki kutatók a tengerből Új-Zéland közelében.

A csendes-óceáni Kermadec-árok fölött a kutatók hálójába került példány 28 centiméter hosszú, míg egy átlagos bolharák nem több három centiméteresnél.

A kivételes példány az Aberdeeni Egyetem (Nagy-Britannia) és az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet közös expedíciója során került a kutatók hálójába az Új-Zélandtól északra húzódó, 10 ezer méter mély óceáni árok vizében.

A tudósok felkiáltottak ámulatukban, amikor meglátták a hatalmas bolharákot. „Olyan volt, mintha az ember egy 30 centis csótányt találna” – idézte fel a meglepetést Alan Jamieson, az Aberdeeni Egyetem kutatója. A tudományos expedíció lefilmezett egy 34 centiméteres bolharákot is, azt azonban nem sikerült elfogni. A kutatók szerint ez a felfedezés is azt mutatja, hogy még mindig milyen kevéssé ismert Új-Zéland egyedülálló mélytengeri élővilága.

Óriás bolharákot eddig mindössze egyetlen alkalommal találtak a világon: az 1980-as években a Hawaii-szigeteknél.

A kutatókra most az a feladat vár, hogy meghatározzák, vajon új fajt alkot-e a Kermadec-árok vizében találta bolharákféle, és megállapítsák, hogy milyen körülmények hatására növekszik ilyen hatalmasra ez az állat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről