Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Március 01. 08:30, csütörtök | Helyi
Forrás: HírTv

Roham volt a győri iparkamaránál is: határidőre 18 ezren regisztráltak

Roham volt a győri iparkamaránál is: határidőre 18 ezren regisztráltak

Nagy volt a roham a kamaráknál, máig kellett ugyanis a hazai vállalkozásoknak és gazdasági társaságoknak kezdeményezniük a kötelező nyilvántartásba vételt.

Több mint 300 ezren tettek ennek eleget, regisztrációjuk azonban akkor válik érvényessé, ha március 31-ig az 5 ezer forintos hozzájárulást is befizetik. A jelentkezés a következő két hétben is folytatódhat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslései szerint összesen 600 ezer vállalkozás regisztrációját várják - számolt be a Hír TV.

A Győr-Moson-Sopron megyei iparkamara székházába megállás nélkül érkeztek a regisztrációra jelentkezők. A határidő végéig 25 ezer vállalkozást vártak, közülük 18 ezren tettek eleget kötelezettségüknek. 12.500 adatlapot interneten küldtek el, 5500 regisztráció személyes kitöltés útján történt. 11 ezren az 5 ezer forintos hozzájárulás befizetésével sem vártak március végéig.

Dinnyés Előd titkár, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: "Meg fogjuk levélben keresni azokat a vállalkozásokat, akik nem regisztráltak, de léteznek, és kérni fogjuk őket, hogy ezt a regisztrációt pótoljuk. Nem szándékozunk hatóságként fellépni a regisztrációval kapcsolatban, de a vállalkozásoknak is látniuk kell, hogy az ő érdekük is, hogy ez az adatbázis pontos legyen, és ez számukra is használható."

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a kamarai regisztráció átlátható viszonyokat teremthet.

"Vannak olyan személyek, akik tízesével, százasával hozzák létre a cégeket, amiket árulnak, amiknek a csődbe menetelét eleve megszervezik, cégeket hoznak létre, hogy a bennük felhalmozott áfa-tartozással a céget eltűntessék, ennek a folyamatnak véget kell vetni" - mondta Sragner László, aki úgy véli, a hazai kis- és középvállalkozások is belátták a kötelező nyilvántartásba vétel szükségességét.

Sragner László megyei elnök, Vállalkozók Országos Szövetsége: "A kötelező tagságot a gazdaság szereplői egyértelműen sarcnak, adónak, plusz olyan tehernek tekintenék, ami ellen küzdeni kell, és nem érné el a célját ez az egész intézkedés. A kötelező regisztrációt azonban úgy érzem, hogy a vállalkozások nagyrészt meg fogják érteni és tudomásul veszik."

Ha egy vállalkozás a kötelező kamarai hozzájárulást nem fizeti be, az a törvény szerint meg nem fizetett köztartozásnak minősül. Az adóhatóság azonban csak 10 forint feletti összegnél hajthatja be a tartozást adók módjára.

Kovács Mária főosztályvezető, NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága: "Az adók módjára behajtható köztartozásnak el kell érnie a 10 ezer forintot, illetve meg kell haladnia a 10 ezer forintot. Ebben az esetben ezt az összeget nyilvántartó szerv megkeresi az adóhatóságot, hogy ezt adók módjára hajtsa be a részére, tehát itt fontos az összeghatár is."

A kötelező regisztráció nem érinti az agrártevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?