Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 09. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Rokkantsági nyugdíjba, válásba menekülnek a rászorulók?

Rokkantsági nyugdíjba, válásba menekülnek a rászorulók?

Mivel januártól egy családban csak egy ember kaphat rendelkezésre állási támogatást (rát), vannak, akik rokkantsági nyugdíjba próbálnak menekülni, és egyre több rászoruló inkább felbontja a házasságát. Az ellátásból kiesőket a he

Ha egy családban több olyan személy is volt, aki 2009-ben rendelkezésre állási támogatást kapott, dönteni kellett, hogy melyikük marad ellátott, s kapja január 1-től is a 28.500 forintot. Aki kiszorult a támogatásból, és nem volt jogosult szociális segélyre sem, munkát kellett keresnie.

Az enesei Merkó Edit azért kérte, hogy esetében állapítsák meg inkább a 67 százalékos rokkantságot, mert egészségi állapota miatt szerinte úgysem tudnak számára munkát ajánlani, a segélyből pedig képtelen lenne megélni.

A Győr melletti település polgármestere azt mondja: önkormányzatuk öt rátost foglalkoztat jobbára idénymunkára. Mindenkinek nem tudnak állást adni, a rászorulók száma pedig folyamatosan növekszik.

Mesterházy József, Enese polgármestere elmondta: 60 ezer forintból sem lehet megélni egy családban, alig 30 ezerből meg szinte lehetetlen, és nyilván ezeknek az embereknek valamilyen kiskaput kell keresni. Hozzátette: elhelyezkedésre nagyon kicsi az esély, és ezért meg fogják keresni az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat.

A győri önkormányzat 2009 decemberében még 664 embernek folyósított rendelkezésre állási támogatást, közülük 430 főnek oldották meg a közcélú foglalkoztatását. Január óta 19 olyan családnál szűnt meg a segély kifizetése, ahol többen is kapták a 28.500 forintot az elmúlt évben. A város alpolgármestere több szomorú esetről is tud.

Somogyi Tivadar, Győr fideszes alpolgármestere arról számolt be, hogy egy kétgyermekes házaspár tőle kért tanácsot, hogy mit csináljanak, váljanak el, vagy költözzenek külön. Hozzátette: „azt mondtam, hogy a tisztességes ember betartja a szabályokat, és megpróbál majd segíteni valahogy az önkormányzat. Egyszerűen döbbenet, hogy ez a szociálliberális kormány hazugságra, csalásra készteti az embereket".

Győrben a támogatásból kiesők foglalkoztatását az önkormányzat saját társaságaiban próbálja megoldani, de elhelyezkedni így is nehéz, mivel a válság következtében a korábbi négyről a duplájára, 8-9 százalékra nőtt a munkanélküliség a megyeszékhelyen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.