Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 03. 14:05, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Romák féltik a romáktól a győri Kossuth Lajos ltalános Iskolát

Romák féltik a romáktól a győri Kossuth Lajos ltalános Iskolát

A győri roma családok attól tartanak, hogy bezárhat a jobbára cigány tanulók oktatásával foglalkozó Kossuth-iskola, ha az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ne

Ez a nő azt akarja, hogy ez megszűnjön, de a mi cigány kisgyerekeink hova mennek?" - mondja Lakatos Ottóné. A roma asszonynak több gyermeke és unokája is a Kossuth-iskolába járt. Szerinte az ugyancsak roma származású Mohácsi Erzsébet alapítványa az intézmény megszűntetésére irányuló fenyegetésével csak azt éri el, hogy a Győr-jvárosban élő cigánycsaládok iskola nélkül maradnak.

Lakatos Ottóné:

"Ez a mienké. Ide jártak az unokáink, az összes magyarságot ismerjük, tehát ez az iskola kell, erre szükség van, mert ha innen kitesszük a lábunkat, az már nekünk nem jó. Tehát az a hölgy, arra kérem, hagyja békén az újvárosi iskolát."

Az iskola igazgatója úgy véli, az első évfolyam szeptemberi megszűntése az első lépcsőfoka lehet a jó tanulmányi eredményeket elérő intézmény leépülésének.

Németh Zoltán igazgató, Kossuth Lajos ltalános Iskola, Győr:

"Plusz teher, hogy az alapítvány két és fél éve szegregáció ügyén támadja a Kossuth iskolát. Ez most egy nagyon nagy érvágás, hogy nem indul első osztály, mert nagyon nehéz lesz ezt a folyamatot újra felfrissíteni, és fenntartani."

A fenntartó szerint felháborító, hogy miközben a kormány idén 800 millió forint normatív támogatást vont el a győri oktatástól, és az önkormányzat erőn felül arra törekszik, hogy ne kelljen intézményt bezárnia, egy civil szervezet mégis az ellehetetlenülés szélére sodor egy iskolát.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, Győr:

"Valaki kívülről, netán Budapestről idejön, ki tudja milyen közpénzek támogatják, és azon dolgozik immáron több mint egy éve, hogy ezt az iskolát megszüntesse."

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője szerint az általuk indított jogi eljárások arra késztetik az önkormányzatokat, hogy a szegregációt megszűntessék, a roma gyerekeket pedig integrálják más iskolai közösségekbe.

Mohácsi Erzsébet elnök, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány:

"Addig, amíg a saját bőrükön nem tapasztalják, amíg nem látják a fenyegetettségnek a veszélyét, addig ellenkeznek. Kaposvár még mindig azt hangoztatja, hogy ha ítélet fogja kötelezni, akkor sem fogja bezárni az iskoláját. Most remélem, hogy minden önkormányzat megfogadja a tanácsunkat, látván a bírósági döntéseket, majd Kaposváron is így lesz és Győrben is."

A roma családok azt mondják, ha az iskola megszűnik, a gyerekek távolabbi intézményekbe járatása nagyobb kiadással jár, amelynek a költségeit sokan nem tudnák vállalni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.