Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Románia - Chartergéppel küldték haza a romákat a francia hatóságok

Románia - Chartergéppel küldték haza a romákat a francia hatóságok

Egy roma nemzetiségű román állampolgárokkal teli chartergép landolt csütörtök délután a temesvári repülőtéren, Franciaországból küldték haza őket - közölte a Mediafax hírügynökség.

A repülőgép Lille-ből érkezett, fedélzetén 179 romával, közöttük 63 kiskorúval. A repülőtéren összegyűlt újságíróknak elmondták: a felnőttek fejenként 300, a gyerekek pedig fejenként 100 eurót kaptak a francia hatóságoktól azért, hogy hazatérjenek Franciaországból. Többen közülük úgy nyilatkoztak, hogy hamarosan kénytelenek lesznek visszatérni, mert ebből a pénzből nem sokáig tudnak megélni.
"Mit gondol, meddig tart ki ez a pénz? Romániában drága az élet, és itt nincs mit csinálnunk. Most hazamegyünk Máramarosba, de aztán megint ki kell mennünk. Franciaországba készülünk, ha még befogadnak. Mi nem írtunk alá semmit, amikor a pénzt ideadták. Franciaországban adtak sátrakat, amiben laktunk. Amikor eljöttünk, összeszedték őket" - idézte a Mediafax a Temesvárra érkezett chartergép egyik utasának beszámolóját.
A repülőtéren a romák felszálltak a helyi közlekedési vállalat autóbuszaira, amelyek - csendőri és rendőri kísérettel - a temesvári Északi pályaudvarra szállították őket. Innen vonattal utaztak tovább azokra a településekre, ahol - az irataikban szereplő - állandó lakhelyük található.
A román hírügynökség megjegyezte, hogy ez a harmadik ilyen járat az idén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése