Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Április 04. 07:15, csütörtök | Külföld

Romos település lett a világörökség része

Romos település lett a világörökség része

A japán sziget valaha a világ legsűrűbben lakott települése volt, de egy James Bond-filmből is ismerős lehet.

Hasima egy Nagaszakihoz tartozó elhagyatott sziget Japán délnyugati részén. A mindössze 160x480 méteres földdarabot falak védik a tenger hullámaitól, és alakja miatt Csatahajó-szigetnek (Gunkandzsima) is hívják.

A sziget a 19- század végétől kezdett el benépesülni, miután tengeralatti szénbányászatot folytattak ott. Fénykorában ötezernél is többel laktak ott, amivel akkoriban a világ legsűrűbben lakott települése volt. A lakó- és közigazgatási épületek mellett szentélyek, rendőrség, posta, óvoda, mozi, vendéglők, üzletek, szálloda és kórház is volt a szigeten, a villamos energiát és az ivóvizet pedig tengeralatti vezetékeken vezették be.

A bánya 1974-ben zárt be, a szigetet pedig mindenki elhagyta, hátra hagyva a gépeket, bútorokat és más használati tárgyakat. Sokáig tilos volt a területére lépni, 2009 óta azonban idegenvezetővel látogatható egy 220 méteres szakaszon. A romos épületek sokaknak ismerősek lehetnek a James Bond-filmek Skyfall című darabjából, amelynek egyik jelenetét itt forgatták. Az UNESCO 2015-ben világörökségi helyszínné nyilvánította.

Forrás: origo.hu

Kép: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yoko Miwa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.