Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. November 01. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Rossz hír a fűszerpaprika szerelmeseinek

Rossz hír a fűszerpaprika szerelmeseinek

A szokott mennyiségnek alig a negyede termett a bogyiszlói paprika-ültetvényeken. A tavaszi eső tönkretette a növényeket, a hideg és borongós ősz miatt pedig sok paprika nem érett be rendesen. Emiatt a fűszerpaprika kilója akár 20 százalé

Van olyan palánta, amin csak minden negyedik-ötödik paprika érett be. A bogyiszlói ültetvények ugyanis ősszel túl kevés napsütést kaptak, ezért maradtak zöldek a paprikák. Már ahol egyáltalán kifejlődtek. A tavaszi esőzést ugyanis megszenvedték a növények.

„Nyolc órát, ha vízben van, az bőven elég neki. A levelét elkezdi hullajtani, sárgulni, és kipusztul a növény” – mondta Keresztes József őstermelő.

Egy ültetvényen volt, hogy napokig állt a víz. A vetésnek több mint a felét ki is kellett vágni. Így a szokásos mennyiségnek csak 25-30 százalékát szedhették le.

„Ez nyilván az eladási árra is kihatással lesz. Egészen biztos az, hogy a jó minőségű bogyiszlói paprika 3 ezer forint körül, vagy a fölött lesz kapható” – mondta Boda Zoltán fűszerpaprika-kereskedő.

Vagyis 15-20 százalékkal lesz drágább, mint idén. A termelők ugyanakkor azt mondják, a kevesebb paprika jobb minőségű lesz az átlagnál: a lassabb érés miatt ugyanis magasabb marad a fűszerpaprika cukortartalma.

Fügetlen Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.