Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 10. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Rövidebb üzenetről, hoszabb válaszidőből ismerhető fel a hazugság

Rövidebb üzenetről, hoszabb válaszidőből ismerhető fel a hazugság

A Birmingham Egyetem kutatói megállapították, hogyha valaki hazudik sms-ben, e-mailben vagy közösségi oldalon, hosszabb ideig tart, mire válaszol, hiszen több gondolkodási időt vesz igénybe a válaszadás, maga az üzenet viszont rövidebb a szokásosnál - írja a National Monitor.

Sajnos az emberek csupán az esetek 54 százalékában ismerik fel a hazugságot, ami nem sokkal több, illetve biztosabb, mint annak az esélye, hogy egy feldobott érme fejre, vagy írásra esik. Szöveges üzenetben felismerni a megtévesztést ráadásul még sokkal nehezebb, mivel nem hallja a másik hangját, nem látja az arcát, amiből következtetni lehetne arra, hogy nem mond igazat.

A kutatók egy számítógépes programot fejlesztettek ki arra, hogy kövessék a résztvevők szöveges üzeneteit. A kísérlet keretében 100 diáknak kellett számítógépen keresztül szöveges üzenetet váltaniuk egymással, s egy mintegy 30 kérdésből álló tesztre válaszolniuk. A résztvevőket arra kérték, hogy a válaszok felénél hazudjanak.

A kutatók azt találták, hogy a hazugság kitalálása 10 százalékkal több időbe telt, valamint az üzenetek megszerkesztése is tovább tartott, mint amikor az igazságot írták meg.

A felismeréssel azonban már problémák adódtak: az emberek általában nem feltételezik, hogyha valakinek tovább tart válaszolnia, az nem az igazat írja le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.