Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2010. Szeptember 07. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Rugalmasabbá, átláthatóbbá kell tenni a bolognai rendszert

Rugalmasabbá, átláthatóbbá kell tenni a bolognai rendszert

Rugalmasabbá, átláthatóbbá kell tenni a bolognai rendszert - jutott a következtetésre a Bologna-rendszert vizsgáló bizottság. A kritika szerint a rendszer nem tesz különbséget a tehetséges és az átlagos képességű diákok között - írj

 

A bolognai rendszer alapvetően jó, itthon azonban mereven alkalmazzák azt - jutott a következtetésre az a munkacsoport, amely a nyár végén négy napon keresztül vizsgálta a Bologna-folyamat hatását. Kabai Péter elmondta: a tudományos pályára készülőknek nincs lehetőségük arra, hogy elmélyüljenek az általuk választott szakterületben. "Márpedig az elitképzést választók számára lehetővé kell tenni, hogy mindenféle vargabetűk nélkül haladhassanak előre."

 


A folyamatot azonban az is hátráltatja, hogy a képzések során az előírás szerint mindenkinek piacképes diplomával kell rendelkeznie - tett hozzá az elnökhelyettes. A probléma megoldásaként említette az olyan konszekutív programokat, amelyek keretein belül a hallgatók ötéves képzésekre nyernek felvételt, majd pedig a teljesítményük alapján maradhatnak benn a felsőoktatásban. Az átjárhatóbbá válás viszont jogszabály módosítás nélkül, a képzési és kimeneteli követelmények megváltoztatásával megvalósulhat - mondta el Kabai Péter. A szakemberek szerint továbbá az osztott képzés hátrányosan befolyásolta a pedagógusképzést. Egyrészt az alapképzettséget nyújtó diploma alacsony értéket képvisel a munkaerőpiacon, másrészt nem oktatnak egyenlő, hagyományos minőségű, kétszakos tanárokat.

 


Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint már a jövő tanévtől elindulhatnak átmeneti megoldásként a kvázi osztatlan képzések. Véleménye szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy két szakon tanulhassanak tanár szakon a hallgatók. Előremutatónak tartja továbbá a pályaalkalmassági szóbeli szűrés bevezetését.



(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt