Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 22. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Sárkányt mértek az Állatkertben

Sárkányt mértek az Állatkertben

Sárkányt mértek csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai.

A 2008-ban Budapestre került, akkor alig egy éves komodói varánusz az elmúlt három esztendő során kétszer olyan hosszúra nőtt, mint érkezésekor volt. Az állatgondozók 191 centiméteresnek mérték az állat teljes testhosszát, az orra hegyétől a farka végéig. A varánuszt egyúttal meg is etették - egész patkányokat falt fel a meghívott újságírók előtt.


Majdnem két méteres, nagyjából húsz kilós, és egy-egy etetéskor hat-hét patkányt is megeszik. Ezek Irwin, a Fővárosi Állat- és Növénykertben látható komodói sárkány legfontosabb paraméterei. Az állatot csütörtökön mérték le az állatgondozók, hogy megtudják, mennyit gyarapodott azóta, hogy Budapestre került.

Irwin 2007. január 15-én kelt ki a tojásból a Chesteri Állatkertben, s ezzel már egy csapásra világhírűvé lett a testvéreivel együtt. Ez volt ugyanis az első ténylegesen dokumentált eset, amikor egy nőstény komodói varánusz anélkül rakott le termékeny tojásokat, hogy előzőleg hím állattal találkozott volna. Ez a faj ugyanis – a magasabbrendű gerincesek között egyedülálló módon – képes a szűznemzésre is az ivaros szaporodás mellett.

A faj ezen szaporodásbiológiai sajátosságát azonban csak Irwin és testvéreinek világra jövetelével sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A hír akkoriban bejárta a világsajtót, a Steve Irwin emlékére elnevezett ifjú varánusz pedig nőni kezdett. 2008 áprilisában Irwin a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója, s egyben az első a faj legelső Magyarországon látható képviselője lett. Az érkezésekor még igen fiatal, egy méteresnél is rövidebb állat az elmúlt három év során igen sokat nőtt, és mostanra – a csütörtökön elvégzett mérés szerint – 191 centiméteres hosszúságot ért el. Természetesen a jövőben ennél még hosszabb is lesz, hiszen az idősebb komodói sárkányok testhossza akár a három métert is meghaladhatja - írja közleményében Hanga Zoltán intézményi szóvivő.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni