Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 26. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Schmitt Pál aláírta az új alaptörvényt

Schmitt Pál aláírta az új alaptörvényt

Schmitt Pál hétfő délben ellátta kézjegyével Magyarország új alaptörvényét, amely 2012. január 1-jével lép életbe. A köztársasági elnök rövid beszédében arról szólt, hogy a jog csak a jobb élet esélyét adhatja meg, rajtunk áll

Akár Istenben, akár a sorsban hiszünk, körülöttünk ilyenkor minden az újjászületésről szól – hangsúlyozta beszédében Schmitt Pál. Véleménye szerint idén nemcsak a természet, hanem a legfontosabb törvényünk is megújult. 20 évvel a rendszerváltás után most élni tudtunk a történelmi lehetősséggel – tette hozzá. Mindannyiunk közös ügye az új alaptörvény, egyszerre magyar, korszerű és európai – tette hozzá.

Schmitt szerint - tudósított a Hír Tv - erőt adhat mindannyiunknak, hogy az alaptörvényben lévő szabadságjogok az európai jogi chartára épülnek. A jog csak a jobb élet esélyét adhatja meg, rajtunk áll, milyen sorsot építünk – mondta a köztársasági elnök.

Az államfő a Sándor-palotában írta alá hazánk új alaptörvényét, amelyet egy héttel ezelőtt fogadott el a parlament 262 igen, 44 nem szavazattal és egy tartózkodással.

Igennel voksoltak a Fidesz és a KDNP képviselői, valamint a független Pősze Lajos. Nemmel szavazott a Jobbik-frakció és két független képviselő, Ivády Gábor és Szili Katalin. Tartózkodott a szintén független Molnár Oszkár. Az alkotmányozásban, így a szavazáson sem vett részt az MSZP és az LMP.

Az egy hete elfogadott alaptörvényt Budapesten, nyolc vidéki helyszínen, illetve Kolozsváron is egy időben kezdődő gálaestekkel köszöntik. A kormány 135 millió forintot költ a rendezvényekre a központi költségvetésből. Az új alaptörvény január elsején lép életbe.

Sarkalatos törvények

Az új alaptörvény alapján 30 sarkalatos, azaz kétharmados többségű törvényt kell elfogadnia vagy módosítania a parlamentnek. A jövőben sarkalatos törvény rendelkezik majd a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól, a nemzeti vagyon megőrzéséről, valamint a családok védelméről. Továbbra is kétharmados törvény tartalmazza majd a választójog részletszabályait, a pártok működését és gazdálkodását, és a sajtószabadságot is. A bírósági, ügyészségi szervezetről és az Alkotmánybíróságról változatlanul minősített többséget igénylő törvény rendelkezik majd. Változás lesz abban, hogy a Magyar Nemzeti Bankról és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló jogszabály is kétharmados lesz, valamint a címer és a zászló használatának részletes szabályai mellett az állami kitüntetéseket is sarkalatos törvény határozza meg.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során