Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Március 26. 06:28, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Se pénz, se föld - átverve érzik magukat a tulajdonosok

Se pénz, se föld - átverve érzik magukat a tulajdonosok

Sem pénzük, sem földjük nincs azoknak a tulajdonosoknak, akik eladták a 47-es főút melletti földjüket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek. Az adásvételi szerződésben a vevő 60 napos fizetési határidőt vállalt. Az állami cég a

Március 14-én lejárt a fizetési határidő, pénzt azonban máig sem kaptak az eladók, csak egy levelet. Ebben az áll, hogy a vevő, azaz az állam még vár az uniós forrásra, ezért késik a kifizetés is. Az eladók szerint viszont ez szerződésszegés. Jelezték is a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. békéscsabai hivatalának, hogy ragaszkodnak az eredeti kifizetési határidőhöz, de válaszra sem méltatták őket.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a kifizetések nem csak rajtuk múlnak, mivel az unióval közösen, társfinanszírozásban végzik az útfejlesztést. A kisajátítások fizetési határidejét jogszabály határozza meg hatvan napban, ugyanakkor erre az uniós szabályrendszer nem mindig van tekintettel, ezért voltak kénytelenek felvállalni a késedelmes fizetés kockázatát. Ezt viszont még a 47-es út kormánybiztosa is megengedhetetlennek tartja. Fetser János szerint sürgősen kell találni valamilyen korrekt megoldást. Az MSZP-s kormánybiztos kijelentette: jelezni fogja a problémát a felügyelő miniszternek, hiszen nem szabad olyan szerződést kötni, ami bizonytalanságba sodorja az állampolgárokat, és a szerződés megkötésének felelősét is meg kell találni.

A 47-es főút rekonstrukciójánál a földtulajdonosok egyébként azt is kifogásolják, hogy nem a megfelelő nyomvonalon épülne meg az út mellé tervezett kerékpárút.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő az eladók kérésére hajlandó késedelmi kamatot fizetni, a teljes vételár törlesztésére azonban csak az úgynevezett „támogatási szerződés" megkötése után kerülhet sor, ennek időpontja pedig még bizonytalan.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére