Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2012. Február 06. 13:41, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

Senki nem tudja megszorongatni Ficóékat?

Alig haladja meg az 5 százalékos parlamenti küszöböt a legnagyobb szlovákiai kormánypárt.

A Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKU-DS) támogatottsága a márciusban esedékes választások előtt a Prieskumy közvélemény-kutató ügynökség szerint.

A felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy a 2010-es parlamenti választásokon még legerősebb jobboldali pártnak bizonyult SDKU-DS-nek most 5,3 százalékos támogatottsága van. Ez alig magasabb, mint az 5 százalékos parlamenti küszöb. A Mikulás Dzurinda külügyminiszter vezette párt a legutóbbi választásokon még több mint 15 százaléknyi szavazatot szerzett.

A legtöbb támogatója továbbra is a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) pártnak van, őket a megkérdezettek 41,5 százaléka választaná. Ez azt jelenti, hogy mivel a március 10-én esedékes parlamenti választásokon alacsony, 39,4 százalékos részvétel várható, a Smer 81 képviselői mandátumot szerezhetne. A 150 fős szlovák törvényhozásban ez elegendő lenne ahhoz, hogy Fico pártja egyedül is kormányt alakítson.

A január utolsó hetében, 1024 személy megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint összesen 6 párt jutna be a szlovák törvényhozásba. A Smeren és az SDKU-DS-en kívül a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely 10,8 százalékos támogatást kapna, továbbá a Híd (Most) magyar–szlovák párt, amely a szavazatok 8,2 százalékát szerezné meg, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) a voksok 5,9 százalékával. Bejutna még a parlamentbe az eredetileg a SaS listáján indult független képviselőkből összeállt, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom is, 5,6 százalékos támogatottsággal. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szavazatok 3 százalékát szerezné meg, ami nem elegendő a parlamentbe jutáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt