Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 14. 08:40, kedd | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Shell Eco-marathon - Irány az utca!

Shell Eco-marathon - Irány az utca!

A Shell Eco-marathon Europe történetében először utcai pályán várja a 24 országból érkező 227 csapatot.

A versenypálya öt 90°-os kanyarral rendelkezik, ami igencsak próbára teszi a pilóták vezetési tudását, hiszen a fékezés, gyorsítás és kanyarodás az eredményeket nagyban befolyásolják majd. Az utcai versenyzés közelebb hozza a megmérettetést a nagyközönséghez és lehetővé teszi, hogy a gyakorlatban is életre keljenek a jövő energetikai megoldásai. A 28. Shell Eco-marathon Europe versenyt 2012. május 17. és 19. között rendezik meg, amely idén Németországból Rotterdamba, Hollandiába költözik.

Magyarok a versenyen

Magyarországról ismét öt csapat pályázik a legjobb helyezésekre: a belsőégésű kategóriában a magyar csúcstartó Kecskeméti Főiskola 2277 kilométeres eredményével (melyet azóta egy másik versenyen sikerült felülmúlni: 2661 km-t tettek meg egyetlen liter üzemanyaggal), a szintén kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, illetve a győri Széchenyi István Egyetem, a napelemes kategóriának többszörös győztes csapata készülnek teljes gőzerővel.

A győri Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team kitűnően teljesített a 2008-as Shell Eco-marathon Europe, a dél-franciaországi Nogaroban rendezett versenyén, s a napenergia kategóriában az első helyezést érte el. A csapat 2009-ben és 2010-ben, a németországi Lausitzban ugyanennek a kategóriának a győztese lett. Az UrbanConcept kategóriában a győriek 2011-ben új, nagyobb hatékonyságú napelemeket alkalmazott. A versenyen a győri csapat Team Spirit díj elismerést kapott. A versenyen 222 csapat közül a győri napelemes autó tervezési, kivitelezési, innovatív és kimagasló minőség központú konstrukciós munkáit ismerték el a különdíjjal a világverseny szakmai vezetői, döntnökei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.

2024. Május 10. 08:14, péntek | Helyi

Az angol írásbelit is kipipálhatják

Az angol írásbelivel folytatódott az érettségi csütörtökön.

2024. Május 10. 07:13, péntek | Helyi

Két autószervizt is lebuktatott a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben.

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.