Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2016. Március 02. 17:45, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sikeres programok a Polgári Védelmi Nap alkalmából

Sikeres programok a Polgári Védelmi Nap alkalmából

Március 1. a Polgári Védelem Nemzetközi Napja. Erről a napról szerte a világon megemlékeznek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március elsején és másodikán is szervezett programot – elsősorban az ifjúság részére - a Polgári Védelmi Nap alkalmából.

Az első napon az igazgatóság a tényői bázisán a polgári védelem történetével kapcsolatos kiállítást és szakmai napot szervezett, a programokon a hideg, télies idő ellenére, több mint százan vettek részt. Délelőtt elsősorban az általános iskolai csoportok érdeklődtek az egykori óvóhelyen berendezett kiállítás után, de később a kormányhivatal járási hivatalvezetői és a megye közbiztonsági referensei is megnézték a régmúlt időket idéző létesítményt.



A gyerekek a legérdekesebbnek a különféle gázálarcokat találták, amiket többen fel is próbáltak, de szívesen hallgatták meg a vezetési pontról szóló előadást is.



Később légpuska lövészeten is megmérették magukat, majd megnézték az egykori őrszobát és őrtornyot is. A föld alatti építmény harmincöt helyiségből álló, védett létesítmény, amely a hidegháborús időszakban a megyei irányítás vezetési pontjául szolgált volna, teljes védelmet biztosítva radioaktív, biológiai és vegyi anyagok ellen. A programokon résztvevők mindnyájan örültek a lehetőségnek, s az „időutazásnak”, mely során megismerhették a világháború és a hidegháború korszakában a lakosság védelme érdekében alkalmazott eszközöket.



A második napon, március 2-án Győrben a Dunakapu téren folytatódott a program a Polgári Védelmi Nap alkalmából. Igazgatóságunk a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetséggel közösen szervezte meg ezt a rendezvényt, melynek szintén nagy sikere volt, több mint ezren látogatták meg.

A diákok először egy közös koreográfiát adtak elő a Grácia Tánc Stúdió irányításával, majd egy élőképet alakítottak ki, amely a feltartott színes kartonpapírok segítségével a polgári védelem nemzetközi jelzését ábrázolta.

A téren felállított sátrakban aztán bemutatkoztak a közösségi szolgálatban érintett társszervek, karitatív szervezetek, felkeltve az érdeklődést az önkéntességhez. Itt minden fiatal megismerhette az adott szervezet tevékenységét és kérhette, hogy közösségi szolgálatát- amelynek megléte már az idei évtől az érettségi feltétele - az adott intézménynél tölthesse. A kisebbek is találtak számukra érdekes programot, megismerték, hogy kell homokzsákot rakni, majd gyakorolhatták is azt. Veszélyes anyag szimbólumot raktak ki kockákból, de sokan kipróbálták a füstös sátrat is, ahol meggyőződhettek arról, mennyit is látnak, illetve mennyire nem látnak a tűzoltók a füstben, egy-egy beavatkozás során.
A két napos rendezvénysorozat elérte célját: felhívtuk a fiatalok figyelmét a közösség iránti felelősségvállalás fontosságára.

Fotók: Gy-M-S.Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 09:15, szombat | Helyi

Módosul a vonatok és a Volánbusz-járatok menetrendje a szombati munkanap miatt

A munkanap-áthelyezés miatt augusztus 3-án, szombaton a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok, valamint módosul a Volánbusz-járatok menetrendje is – közölte a Mávinform.

2024. Augusztus 03. 08:14, szombat | Helyi

Keményet lépett a püspökség: Benkovich Ferenc nem misézhet az eddigi szolgálati helyén

„A hívők nyugalma és az Egyház békéjének érdekében a nyugállományba vonult Benkovich Ferenc egykori plébánost a Győri Egyházmegye

2024. Augusztus 03. 07:09, szombat | Helyi

Koronavírus: Győrben emelkedés figyelhető meg a szennyvízben

Az előző héthez képest változatlan a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Öt nagyvárosban azonban emelkedést mértek.

2024. Augusztus 02. 09:13, péntek | Helyi

Indul a pótfelvételi: tavaly a Széchenyi-egyetem rekordot döntött

Július 30-tól indult a pótfelvételi: augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.