Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. Október 29. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Sikeresebb az a cég, amelynek vezetésében nők is részt vesznek

Sikeresebb az a cég, amelynek vezetésében nők is részt vesznek

Egyre több vállalatvezető gondolja úgy a világban, hogy a nők bevonása a cégvezetésbe javítja az üzleti eredményeiket, ugyanakkor a cégek egyharmada semmit sem tesz ennek érdekében.

A McKinsey globális kutatása szerint a vállalatvezetők 72 százaléka úgy gondolja, hogy sikeresebb az a cég, amelynek vezetésében nők is részt vesznek. Ennek ellenére a cégek többsége még mindig messze van attól, hogy csúcsvezetői körében csökkenjen a férfiak túlsúlya. Az azonban mindenképpen biztató, hogy a tavalyi felméréshez képest 12 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a nők bevonása a csúcsvezetésbe jobb üzleti teljesítményt eredményez. Jelenleg a megkérdezettek körében ez az arány 72 százalék. A képet valamelyest árnyalja, hogy a nők válaszadók esetében ez arány jóval magasabb, 85 százalék. Azonban a férfiak körében is többségben (58 százalék) vannak azok, akik előnyösnek tartják a nők részvételét a vállalatvezetésben.

A nők előrejutási esélye azoknál a cégeknél könnyebb, ahol a nemi sokszínűséget kiemelt stratégiai célnak tekintik, és ennek érdekében megfelelő intézkedéseket is hoznak. A nők előrejutását a három legfontosabb stratégiai célnak tekintő cégek körében 32 százalékkal több cég van, amelynek felsővezetésében a nők arány meghaladja a 15 százalékot. Ugyanakkor a megkérdezett cégek mindössze 28 százalékánál szerepel a legfontosabb tíz cél között a cégvezetetés nemi sokszínűségének elősegítése, amelyben nem történt előrelépés a korábbi évekhez képest. Pozitív változásként könyvelhető el, hogy a tavalyi 40 százalékhoz képest 2010-re 32 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, ahol a nők előrejutásának kérdése egyáltalán nem szerepel a vállalati agendában.

A nők előrejutását segítő intézkedések közül kiemelkedik a rugalmas munkaidő biztosítása, a családi és munkahelyi feladatok összeegyeztethetőségét biztosító lépések, illetve mentor programok, amelyek keretében tapasztalt vezetők segítik a vezetői szerepre vágyó női munkavállalókat.

A térségenkénti összehasonlítás eredményei szerint leginkább az ázsiai-óceániai régióban szerepel kiemelt célként a nők felsővezetésbe segítése. Ebben a térségben a cégek 35 százalékánál szerepel a legfontosabb tíz cél között a nemi diverzitás. Ugyanez az arány Észak-Amerikában 28, Európában 27, míg Latin-Amerikában 21 százalék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.