Városlista
2021. július 28, szerda - Szabolcs

Hírek

2010. Április 05. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: Story Online

Sikeresen fellőtték a Discoveryt

Sikeresen fellőtték a Discoveryt

Sikeresen fellőtték a Discovery űrsiklót a floridai Cape Canaveralból hétfőn. Még sosem szállított a jármű egyszerre három nőt, akikkel együtt már négyen lesznek a Nemzetközi Űrállomáson.

A Discovery űrsikló külső hordozóit három óra alatt töltötték fel 1,9 millió liter folyékony oxigénnel és hidrogénnel a kilövőálláson. Az időjárás kedvező volt, noha a szakemberek korábban aggódtak a köd miatt. A végső visszaszámlálás helyi idő szerint kora reggel megkezdődött, majd 6:21-kor sikeresen útnak indították az űrsiklót, amelyről néhány perccel később a hordozórakéták rendben leváltak.


A Discovery a tervek szerint szerdán érkezik meg a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Először fordul elő, hogy a jármű hét asztronautája közül hárman nők. Miután a Nemzetközi Űrállomáson jelenleg is tartózkodik egy hölgy, összesen négyen lesznek odafent egyszerre, amire korábban még szintén nem volt példa. Az amerikai Tracy Caldwell Dyson két orosz férfitársával vasárnap érkezett meg az orosz Szojúz fedélzetén, a Discoveryvel pedig a 34 éves Dottie Metcalf-Lindenburger egykori középiskolai pedagógus, a már két űrutazást is teljesítő, 42 éves Stephanie Wilson, és a 39 éves japán Yamazaki Naoko érkezik. A 13 napos misszión az űrsikló nyolc tonnányi ellátmányt és felszerelést visz az ISS-re.


Ez az NASA idei második, míg a Discovery űrsikló utolsó előtti útja, mert ősszel az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery űrsiklóval, ezután már csak az orosz Szojuz űrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:46, szerda | Belföld

Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti

2021. Július 27. 20:46, kedd | Belföld

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.