Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. Május 11. 12:26, szerda | Helyi

Slam Poetry versenyen keresik a tehetségeket

Slam Poetry versenyen keresik a tehetségeket

Május 13-án kerül sor a III. Slam Poetry workshop és verseny megrendezésére városunkban. Mit is jelent ez? Utánajártunk!

Sok embernek furcsa és idegen lehet ez a kifejezés, de valljuk be, manapság rengeteg új dologgal találkozunk a szépirodalom és a művészet területén - is. És ez így van rendjén!


Röviden összefoglalva a slam poetry egy olyan új műfaj, amely a költészet, a rap, a színház és a felolvasó stand up estek keveréke. Az esemény további részleteiről a főszervezőt, Németh Barnit kérdezem:

Harmadik éve szervezitek ezt a rendezvényt Mosonmagyaróváron. Milyen tapasztalataitok vannak? Hogyan képzeljünk el egy ilyen estet?
A slam poetry elsősorban egy nagyon szórakoztató színpadi produkció. Nem freestyle, tehát az előadott szövegek előzetesen készülnek, kelléket nem lehet használni, de ezen kívül a színpadon minden meg van engedve, ami véghezvihető hanggal, mimikával, testbeszéddel. Az interakció folyamatos, a zsűri tagjai közé a közönségből is kerülnek ki a helyszínen.
Ezek a szövegek olyan önreflexív szövegek, melyek gyakran tartalmaznak közéleti, politikai, társadalmi és társadalomkritikai utalásokat is. Hasonlóan egy – ma már nagyon népszerű – stand up esthez -, de ez a műfaj mégis kicsit más. Egy kicsit nyitottabb, egy kicsit ironikusabb, egy kicsit talán még igazabb…


Készülve az interjúra meghallgattam egy-két előadó szereplését. Nem bíztam a véletlenre, az országos bajnokok produkciót vettem előtérbe, közülük is csak a döntőbe jutottakat. A videómegosztó portálon a címszóra több, mint 500 videó ’ugrott elő’, egyenként közel 60 - 100.000-es megtekintéssel. Itt derült ki számomra az is, hogy ez a verseny milyen szabályokra épül. Ez a szabályrendszer mennyire kötött? Hogyan szervezitek meg itt, Mosonmagyaróváron a versenyt?
Maga a verseny rögtön egy workshoppal indul. Éppen azért, amit te is említettél, hogy minél többen megismerjék a stílust, a műfajt. Erről a három zsűri fog mesélni. Bemutatják a slam poetry eredetét, kialakulását és lehetőségeit. A három zsűritagunk pedig nem más, mint

  • MAVRÁK KATA HUGEE - 2008 óta szervez és mai napig havi rendszerességgel konferál Slam Poetry esteket. Sok évig maga is slammelt, a Words Are Melodies zenekarnak megálmodója és frontembere.Ott volt több város "slam születésénél", többek közt Mosonmagyaróváron is!
  • SÜVEG MÁRK SAIID - AKKEZDET PHIAI - Kétszeres Országos Slam Poetry Bajnokságot nyert.Akkezdet Phiai zenekar tagja, producer, a budapesti havi Slam Klub Open Mic-jainak konferansziéja.Az eddig megrendezésre került két mosonmagyaróvári Slam Poetry esten egyaránt részt vett.
  • BASCH PÉTER - Az aktuális Országos Slam Poetry Bajnokság nyertese.A dobogós Mondday Slam csapat tagja, tanuló, szövegíró. Ő először érkezik ide hozzánk a mosonmagyaróvári Slam Poetry estre.

Maga verseny két körös, tehát az először előadott produkciók pontszámai után egy második megmérettetés is vár a továbbjutókra. Ez nem csak Mosonmagyaróváron van így, ez egy standard szabály. Az est végén pedig három dobógós helyezettet fogunk hirdetni.

A péntek esti forgatókönyv így alakul:
18.00 - helyszíni nevezés
19.00 – workshop
20.00 – verseny

A nevezési díj és a belépő is: 1000 Ft.

Nevezni lehet a közösségi oldalon létrehozott eseményen keresztül, e-mail vagy a helyszínen!
Gyertek! Jó buli lesz!

Helyszín: RANDOM (Mosonmagyaróvár, Jókai Mór u. 2.)

- Nemes Claudia -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 09:13, péntek | Helyi

Indul a pótfelvételi: tavaly a Széchenyi-egyetem rekordot döntött

Július 30-tól indult a pótfelvételi: augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.

2024. Augusztus 02. 08:14, péntek | Helyi

Interaktív, játékos módon tanulnak angolul a táborozók

Angol nyelvi tábort tartanak a Generációk Házában, ahol a 4-10 éves gyermekek játékos formában tanulnak angolul beszélni.

2024. Augusztus 02. 07:12, péntek | Helyi

Omlásveszély: tényleg a körbekerítés a megoldás?

Győr három ikonikus épületét is körbekerítették „omlásveszély” miatt. Járdát, illetve parkolót zártak el emiatt.

2024. Augusztus 01. 09:14, csütörtök | Helyi

Vastapssal búcsúztatták a hívek Benkovich Ferenc atyát

Nem elköszönni, hanem megköszönni – ezzel a lelkülettel gyűlt össze a hatalmas tömeg a győri Szentlélek templomban, hogy utolsó miséjén hálát adjanak a plébánosért, akit kényszernyugdíjazott a püspöke.