Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 30. 07:15, csütörtök | Helyi

Sok eső esett, rengeteg a szúnyog

Sok eső esett, rengeteg a szúnyog

A héten kilenc megye százkilencvenöt településén, csaknem harminchétezer hektáron folytatódik a központi szúnyoggyérítés.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de az áradások és esőzések után kialakuló ideiglenes vizekben is fejlődnek.

A lárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be a szakemberek, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható. A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a gépjárművel vagy gyalogosan megközelíthető tenyészőhelyekre. Az ártéri területeken repülőgépről végzett kezeléseknél granulátumot alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterek is elérhetők. A következő napokban a Duna mentén a fővárosban és Pest vármegyében végeznek földi lárvagyérítést a szakemberek, míg a Kőrösök térségében a légi eljárást alkalmazzák.

Egyre több helyen kell már védekezni a kifejlett szúnyogok ellen, ezeket a kezeléseket azonban csak szélcsendes időben, a csapadék elvonulását követően lehet elvégezni. A következő időszakban a Balaton és a Velence-tó környéki településeken, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér vármegyében, továbbá Csorna környékén és a Rába menti régiókban terveznek beavatkozásokat. Ezekről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is. A platós gépjárművekről végzett permetezés az esti, éjszakai órákban történik.

Forrás: Katasztrófavedelem

Címkék: győr, szúnyog, védekezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?