Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Október 05. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Sok amerikai saját vallásának legalapvetőbb tanaival sincs tisztában

Sok amerikai saját vallásának legalapvetőbb tanaival sincs tisztában

Egy friss kutatás szerint a protestáns és római katolikus amerikaiak kevésbé ismerik vallásukat, mint az ateisták vagy a szabadgondolkodásúak. A kutatás rámutatott arra is, hogy sok válaszadó a saját vallásának legalapvetőbb tanaival sin

A Pew Forum vallás- és közéletkutatása azzal a céllal készült, hogy felmérje az amerikai lakosság vallással, a Bibliával, a legfontosabb tanításokkal kapcsolatos tudását és ismereteit. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy tapasztalnak-e valamilyen tudás-, ismeretszint különbséget a különböző felekezetek tagjai között. A kutatás azért is érdekes, hiszen az Egyesült Államok számít a fejlett világ egyik legvallásosabb országának, különösen az erősen szekularizált Nyugat-Európával összehasonlítva. Ennek ellenére a hitélet vezetői már régóta panaszkodnak, hogy híveik vallási ismeretei nem kielégítők.

A kutatásban a résztvevőknek 32 egyre bonyolultabb kérdést tettek fel, akár a jól ismert műveltségi vetélkedőben, a Legyen Ön is milliomosban. Az átlagos résztvevők a kérdések felére válaszoltak helyesen. A legjobb eredményt nagy meglepetésre az ateisták és a szabadgondolkodásúak érték el, akik átlagosan 21 helyes választ adtak. Átlagosan 20 helyes válasszal végeztek a zsidó és mormon vallásúak. A protestánsok ezzel szemben csupán átlagosan 16, míg a római katolikusok mindössze 15 helyes választ adtak.

A római katolikusok 45 százaléka például nem tudta, hogy az úrvacsoránál használt kenyér és bor nem csak egy szimbólum, hanem a tanítás szerint Krisztus teste és vére.. A protestánsok több mint fele nem tudta beazonosítani Luther Mártont, mint azt a személyt, aki elindította a reformáció folyamatát. A zsidók 40 százaléka pedig nem tudta, hogy Maimonidész, a zsidó vallásjog törvényeinek a rendszerbe foglalója zsidó volt.

Nem meglepő módon az átlagosnál jobban szerepeltek a kutatásban azok, akik hetente legalább egyszer részt vesznek istentiszteleten, és fontosnak tartják a vallást. Szintén az átlagosnál több helyest választ adtak a magas iskolai végzettséggel rendelkezők.


A kutatók külön megvizsgálták azt is, hogy a keresztény vallásról, egyházról melyik keresztény felekezet rendelkezik a legnagyobb tudással. Az összehasonlításban a mormonok szerepeltek a legjobban, őket az evangélikusok követik.

Más vallásokról (az iszlámról, a buddhizmusról, a hinduizmusról) a zsidók, az ateisták és a szabadgondolkodásúak tudtak a legtöbbet, bár ezekről a vallásokról az amerikaiak ismerete elég hiányos. Az amerikaiaknak kevesebb, mint fele tudta csak, hogy a Dalai láma buddhista, és kevesebb, mint 40 százalék volt tisztában azzal, hogy Vishnu és Shiva a hinduizmushoz köthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;