Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Szeptember 01. 15:10, csütörtök | Életmód
Forrás: V- Origo, Fotó: Mudra László - Origo

Sokat elárul valaki személyiségéről, hogy milyen mobilt választ

Sokat elárul valaki személyiségéről, hogy milyen mobilt választ

Egy brit doktorandusz több érdekes személyiségbeli különbséget fedezett fel az androidos mobilokat és az iPhone-t választó felhasználók között.

Heather Shaw, a Lincoln Egyetem Pszichológiai Iskolájának doktorandusza két kutatást végzett munkatársaival, amelyben az iPhone-t és az androidos okostelefonokat (pl. Samsung Galaxy, Nexus márkák) használók személyiségét hasonlította össze. Az eredményeket a brit pszichológiai társaság éves konferenciáján mutatja be szeptember 1-jén Cardiffban.

Fele sem igaz annak, amit a két tábor híveiről feltételeznek

Az első tanulmányban arra kértek 240 résztvevőt, hogy töltsenek ki egy kérdőívet arról, hogy milyen tulajdonságokat társítanak az egyes okostelefon-típusok használóihoz.

A második tanulmányban összevetették ezeket a sztereotípiákat 530 androidos telefont és iPhone-t használó ember tényleges személyiségvonásaival.

Az első tanulmány eredményei azt mutatták, hogy

- az androidos okostelefont használókról nagyobb őszinteséget és szerénységet tételeznek fel,

- kellemesebb és nyitottabb személyiségeknek, de kevésbé extrovertáltaknak vélik őket, mint az iPhone-t használókat.

Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A második tanulmányból kiderült, hogy a személyiségbeli sztereotípiák zöme nem állja meg a helyét a valóságban, csupán az őszinteség és a szerénység fordult elő nagyobb arányban az Android-használóknál.

Az iPhone státuszszimbólum.

A kutatók azonban kimutatták, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel birtokolnak iPhone-t, mint egy androidos telefont.

Amikor a „hasonlóság elkerülése” jellemzőjét vizsgálták, ami azt írja le, mennyire szeretnek az emberek ugyanolyan terméket birtokolni, mint mások, az Androidot használók jobban kerülték a hasonlóságot, mint az iPhone-t használók.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Végül az iPhone-t használók inkább gondolták azt, hogy fontosabb egy magas státuszú telefont birtokolniuk, mint az Androidot használók.

Ez a tanulmány új bepillantást nyújt a különböző típusú okostelefont használó emberek személyiségbeli eltéréseibe– magyarázta Shaw. – Az okostelefon-választás a legalapvetőbb szintje az okostelefonos személyiségelemzésnek, de még ez is sokat elárul számunkra a felhasználóról.

Az alkalmazások még többet elárulhatnak.

Shaw elmondta továbbá, hogy azt is tervezik megvizsgálni, milyen kapcsolat áll fenn a felhasználók személyiségjegyei és az általuk letöltött alkalmazások között.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az okostelefonok a felhasználók digitális miniváltozatává válnak, emiatt sokan nem szeretjük, ha mások is használják a mobilunkat, mert sokat elárul rólunk” – tette hozzá Shaw.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.