Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Március 06. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Sokat bukhat, aki gyorsan akar olcsó lakást

Sokat bukhat, aki gyorsan akar olcsó lakást

Az ingatlanpiacot jelenleg a nyomott árak jellemzik, de így sincsenek könnyű helyzetben azok, akik most akarnak lakást venni. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a csapdákra figyelmezteti a vásárlókat. Ilyen lehet például a

Sokan nem mernek egyedült belevágni a keresésbe, ezért ingatlanközvetítő segítségét veszik igénybe. A közvetítők többsége készséges és tisztességes, de nem árt az óvatosság. A FEOSZ kapott olyan bejelentést, amely szerint az ingatlanos egy kis adminisztrációra hivatkozva arra kérte a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt és adjon meg néhány személyes adatot, ám nem mondta el, mit tartalmaz a nyomtatvány. Kevesen tudják, hogy ezzel lényegében egy megtekintési nyilatkozatot töltenek ki. Ebben apró betűvel szerepel, hogy ha a lakást nem az ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor több százezer forintos kötbért kötelesek megfizetni az ingatlanos cégnek. A lakásvásárlók ezért alaposan nézzék meg, mit írnak alá - mondta a Független Hírügynökségnek Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője.

Sok panasz érkezik arról is, hogy az ingatlanhirdetésben szereplő adatok, információk, tulajdonságok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Családi házak esetében érdemes statikussal megnézetni az épületet, hiszen egy hiányosság később akár milliós kárt is tud okozni, nem is beszélve az ott élők biztonságáról. Társasházak esetében hasznos megkérdeni a közös képviselőt és a leendő szomszédokat a környékről, a házról és a lakóközösségről is. Panelház esetében megéri rákérdezni, hogy a ház nyert-e valamilyen felújítási pályázatot, tervezi-e a panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőben ez is komoly havi kiadásokat jelenthet. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy milyen karbantartási-javítási munkálatokat végeztetett el a lakóközösség és hogy van-e a társasháznak közüzemi tartozása - tette hozzá a szóvivő.

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlan hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése. Ebből derül ki, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, az ingatlanra bejegyeztek-e valamilyen vásárlást tiltó jogot, illetve hogy ingatlan végrehajtás alatt áll-e. Kispál Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az új tulajdonos már beköltözött egy használt lakásba, hibás teljesítés miatt elsősorban javítást, cserét kérhet az eladótól, de a vételár leszállítására is van mód, sőt végső soron el lehet állni a szerződéstől. Az újépítésű lakások esetében az átadás-átvételtől számított három éven keresztül lehet a jótállási igényt érvényesíteni közvetlenül az eladóval szemben.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.