Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 05. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Sokfelé van készültség, de még nőhet az elöntött területek nagysága

Sokfelé van készültség, de még nőhet az elöntött területek nagysága

Bár jelenleg is sokfelé van belvízvédelmi készültség elrendelve az országban, a meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan tovább fog nőni az elöntött területek nagysága.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapjának csütörtöki adatai szerint jelenleg az országban 44 szakaszon van belvízvédelmi készültség: 33 szakaszon a legenyhébb, elsőfokú, de 11-en másodfokú készültség van érvényben a belvíz miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön agrometeorológiai előrejelzésében azt hangsúlyozta: a folytatásban újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a következő napokban várhatóan növekednek a belvizes területek, főleg az Alföldön.

Kifejtették: a múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte az időjárást. A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 milliméter közötti csapadék - hó vagy eső - hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egyméteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő egy hét során is változékonyan alakul az időjárás, ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek Magyarország fölött is átvonulnak. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn. Főleg esőre lehet számítani, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 milliméter csapadék is hullhat.

Ugyanakkor megjegyezték: "az előrejelzés bizonytalansága nagy", ezért érdemes folyamatosan figyelni a legfrissebb előrejelzéseiket.

Címkék: belvíz, készültség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.