Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Március 22. 11:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban

Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban

Hongkongban a legsúlyosabb a fényszennyezettség a világon - derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott jelentésből.

A Hongkongi Egyetem által készített tanulmány szerint a felhőkarcolóiról és kivilágított épületeiről is híres nagyváros egyes részeiben az éjszakai fényei a nemzetközi normaként számon tartottnál 1200-szor is erősebbek, komoly veszélyt jelentve az emberi egészségre és az állatvilágra is.
A három éven át elvégzett adatfelvétel alapján a belvárosi területek átlagosan 300-600-szoros többletértéket mutatnak, de még a külvárosi részek is 30-40-szer erősebben "ragyognak" a normálisnál.
A jelentést készítők vezetője, Jason Pun Csun-sing a South China Morning Post hongkongi napilapnak nyilatkozva "sokkolónak" nevezte az adatokat, és úgy fogalmazott, hogy a világon sehol máshol nem találni nagyobb mértékű fényszennyezést, mint Kína különleges igazgatású területén. A kutató összehasonlításképp megjegyezte, hogy az európai nagyvárosokban - így Madridban vagy Firenzében - rendre a normális szint 100-szorosa alatt marad a szennyezés mértéke.
A fényszennyezés zavarja a szervezet biológiai óráját, kihat az agyra és a test hormonális működésére - jegyzik meg a kérdéssel kapcsolatban az orvosok. Emellett az állatvilágot is befolyásolja, egyes fajokat ugyanis megzavarhatja a tájékozódásban.
A helyzet kezelését nehezíti, hogy Hongkongban jelenleg nincsenek a kültéri világításra vonatkozó jogszabályok, míg ezt más világvárosokban központilag szabályozzák, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan megbüntetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.