Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Augusztus 09. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Sokkoló adat: 31 milliárdos az árvízkár

Sokkoló adat: 31 milliárdos az árvízkár

31 milliárd forint kárt okozott az utakban és a hidakban az árvíz a felmérés szerint. A belügyminiszternek szeptember közepéig kell megmondania, hogy az infrastrukturális károk enyhítéséhez mennyi pénz kell. A helyreállítás ütemezésé

A helyreállítás már elkezdődött az árvíz sújtotta Felsőzsolcán. A négy ikerház papíron költségvetési forrásból épül, valójában viszont magánbefizetésből. Fedezetül az a pénz szolgál, amelyet a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum tagjai fizetnek be jövedéki adóként a hazai tankolások után a második félévben.


Jut valódi költségvetési pénz is az újjáépítésre. Egy júliusi kormányhatározat az árvízi védekezés ellenőrzött költségeit 14 milliárd forintban állapította meg. Az összedőlt magánházak újjáépítéséhez további 3 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetés, ami 10 millió forintot jelent ingatlanonként. A pénzt a tartalékból fizetik ki, az erről szóló előterjesztést augusztus 10-ig kell elkészítenie a nemzetgazdasági miniszternek.


Bár a határidő még nem járt le, a felsőzsolcai önkormányzat a sajtóban arra panaszkodik, hogy költségvetési forrást még nem kapott. Az illetékes miniszteri biztos azt mondta, a védekezési költségek átutalását megkezdték, a Felsőzsolcának szánt 1,8 milliárd forint pedig ott van a Belügyminisztérium elkülönített számláján, a település bármikor lehívhatja.


Szeptember 15-ig kell végleges döntést hoznia a kormánynak


Az utak és a hidak károsodásai, ez összesen mintegy 31 milliárd forint, ebből a felmérések szerint 11 milliárd az önkormányzat utakba és hidakba kezdődik el majd a helyreállítása, ez szeptember 15-éig kell a végleges döntést a kormány elé hozni - mondta el Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Edelény a májusi védekezésre 150 millió forintot kapott, a júniusira viszont még egy fillért sem. Molnár Oszkár bürokratikusnak tartja az önkormányzatok által bejelentett költségek kormányzati elbírálásának folyamatát.

A miniszteri biztos azt mondja, a hiánypótlást jogszabály írja elő, mert csak a védekezés tényleges költségeit fizethetik ki az érintett önkormányzatoknak. Az utakban és a hidakban keletkezett károk enyhítésének módjáról és mértékéről eredetileg július 15-ig kellett volna elkészülnie a kormány-előterjesztésnek.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő