Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 01. 15:08, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Magyarország nagyon megérett már a megújulásra, a 2010-es választási év alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre - mondta újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. Sólyom László megfogalmazása szerint

A változás szükségét mindenki érzi, és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek - mondta az államfő. Sólyom László hozzátette: a politika szükséges alkotórésze az újrakezdésnek, de csalódni fog, aki az újat, és az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja. A választás nagy esély, ám csupán a kezdet. Ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet - fogalmazott.

A választási döntésünknek súlya van - hangsúlyozta az államfő. Ez olyan következményekkel jár, amelyek nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek. Ezért felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást. „Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni" - mondta.

Az államfő szerint világosak az állammal szembeni elvárások és a feladatok. Ilyen a közbiztonság, a törvényes rend garantálása; a gazdaság olyan szabályozása, amely munkát biztosít, a szegénység enyhítése és az ország tekintélyének helyreállítása a világban.

Újévi beszédében az államfő úgy fogalmazott, hogy korrupcióban fuldoklik az ország. Sólyom László szerint ez teszi tönkre a tisztességes versenyt a gazdaságban, az intézményekben pedig a tisztességes működést. A korrupcióhoz legalább ketten kellenek, ezért megszüntetéséhez az állam legszigorúbb fellépése mellett az is kell, hogy a korruptság szégyenét az emberek többsége le akarja vetni - tette hozzá az államfő.

Az államtól családbarát politikát követelhetünk, ám ehhez először összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok kellenek - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sólyom László kiemelte a családok és az iskolák együttműködésének fontosságát. Az államfő szerint az iskoláknak olyan közösségekként kellene működniük, amelyek biztos értékekre, tisztességre nevelnek, és minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre.

Az államfő ünnepi beszédében örökségnek nevezte a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, történelmünket és magyarságtudatunkat, amely közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.