Városlista
2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2010. Január 01. 15:08, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Magyarország nagyon megérett már a megújulásra, a 2010-es választási év alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre - mondta újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. Sólyom László megfogalmazása szerint

A változás szükségét mindenki érzi, és sok politikus is tudja, hogy mit akarnak az emberek - mondta az államfő. Sólyom László hozzátette: a politika szükséges alkotórésze az újrakezdésnek, de csalódni fog, aki az újat, és az ahhoz képzelt jót csakis kívülről, a politikától várja. A választás nagy esély, ám csupán a kezdet. Ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet - fogalmazott.

A választási döntésünknek súlya van - hangsúlyozta az államfő. Ez olyan következményekkel jár, amelyek nemcsak a négy éves ciklusra, de annál is tovább érnek. Ezért felelőssége teljes tudatában kell döntenie minden választópolgárnak arról, kinek ad felhatalmazást. „Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség. Magyarország békességét csak új alapokon lehet elérni és megteremteni" - mondta.

Az államfő szerint világosak az állammal szembeni elvárások és a feladatok. Ilyen a közbiztonság, a törvényes rend garantálása; a gazdaság olyan szabályozása, amely munkát biztosít, a szegénység enyhítése és az ország tekintélyének helyreállítása a világban.

Újévi beszédében az államfő úgy fogalmazott, hogy korrupcióban fuldoklik az ország. Sólyom László szerint ez teszi tönkre a tisztességes versenyt a gazdaságban, az intézményekben pedig a tisztességes működést. A korrupcióhoz legalább ketten kellenek, ezért megszüntetéséhez az állam legszigorúbb fellépése mellett az is kell, hogy a korruptság szégyenét az emberek többsége le akarja vetni - tette hozzá az államfő.

Az államtól családbarát politikát követelhetünk, ám ehhez először összetartó, gyermekeket nevelő, szerető légkörű családok kellenek - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sólyom László kiemelte a családok és az iskolák együttműködésének fontosságát. Az államfő szerint az iskoláknak olyan közösségekként kellene működniük, amelyek biztos értékekre, tisztességre nevelnek, és minden gyereket a maga legjobb képességei szerint, önbizalmat adva készít fel egy megelégedett és értelmes életre.

Az államfő ünnepi beszédében örökségnek nevezte a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, történelmünket és magyarságtudatunkat, amely közös kincse minden magyarnak határoktól és állampolgárságtól függetlenül.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 18:21, vasárnap | Belföld

Marad a hideg idő

A következő napokban is marad a hideg idő, a hét közepén néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Emellett napsütésre, de olykor havazásra is készülni kell

2021. December 05. 18:09, vasárnap | Belföld

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el eddig Magyarországon

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

2021. December 05. 13:05, vasárnap | Belföld

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás

2021. December 05. 11:02, vasárnap | Belföld

Halálos lakástűz történt Győrben

Halálos lakástűz történt Győrben szombat este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.