Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Október 15. 09:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Somogyi Tivadar:

Somogyi Tivadar:

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően városunkban erős a szociális háló és az egészségügyi alapellátás.

Kiemelt figyelem fordul az oktatási intézmények zavartalan működése, valamint a bérlakások felújítása, karbantartása felé. A területért felelős dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester szerint az önkormányzat jó gazda módján igyekszik értékeit megőrizni, ez viszont nem működne a város átlagon felüli anyagi áldozatvállalása nélkül.

- Ami a szociális rendszerünket illeti, idén a legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy az ellátás színvonalát fenn tudtuk tartani - mondta dr. Somogyi Tivadar. - Sikerült bővítenünk a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, amelyet eddig a hét öt napján ötszázan vehettek igénybe. A szolgáltatást kibővítettük a hét végére is. Városunk 2,8 milliárd forintot fordít a költségvetésből szociális feladatokra, ebből mindössze 800 millió forint az állami normatíva. Ami a jövőt illeti, látjuk, hogy a szociális ellátás az önkormányzatoknál marad, remélem, hogy amit eddig vállaltunk, azt ezután is biztosítani tudjuk. Terveink között szerepel az idősek bérházának további fejlesztése, valamint a bennlakásos intézményeink férőhelybővítése, hiszen most is 250-en várnak arra, hogy elhelyezésük megoldódjon.

Ami az egészségügyi alapellátást illeti, bizonyosra vehető, hogy hasonlóan a szociális feladatokhoz, ugyancsak a helyhatóságok feladata marad 2012-től...

Úgy vélem, ezen a területen sem maradunk adósai senkinek. Anyagi lehetőségeinkhez mérten próbáljuk lehetővé tenni az orvosi rendelők folyamatos felújítását, idén a Sport utcai rekonstrukciót fejeztük be. Az pedig szerintem országosan is egyedülálló, hogy a háziorvosok rezsiköltségét átvállalja az önkormányzat, ami hozzávetőlegesen idén 50 millió forintba került.

A legutóbbi közgyűlés módosította az önkormányzat korábbi lakásrendeletét. Miért volt szükség a változtatásra?

Egy 2004-es rendeletről van szó, amelynek aktuálissá vált részben a könnyítése, részben pedig a szigorítása. A képviselő-testület döntése révén az önkormányzati szociális bérlakásokra vonatkozóan kiterjesztjük az igénybevevők körét. Lehetővé tesszük, hogy magasabb jövedelmű rászorulók is hozzájuthassanak azokhoz. Mondok egy példát: ha valaki albérletben él két gyermekkel, és van jövedelme, amiből ki tud fizetni egy adyvárosi lakótelepi bérlakást, akkor be tud jönni a rendszerbe. Eddig erre nem volt lehetőség.

Mi számít majd szigorításnak?

Az, hogy alsó jövedelemhatárt is meghatároztunk a bekerülés feltételeként. Kénytelenek voltunk erre, mivel az 5.500 győri önkormányzati bérlakásban élő összes lakbér- és közüzemidíj-elmaradása megközelíti az egymilliárd forintot. A jövőben ez nem emelkedhet, sőt, a cél az lenne, hogy a kintlévőség mielőbb komoly mértékben csökkenjen. A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy a jövőben a bérlakások bérlőivel a korábbi öt helyett egyéves szerződést kötünk, ezen idő alatt kiderül, hogy tudja-e fizetni a lakbért és a rezsit. Emellett azt is figyelni fogjuk, hogy a bérlő be tud-e illeszkedni a környezetébe, vagy antiszociális a viselkedése. Ha mindent rendben találunk, egy év után hosszabbítunk. Amennyiben a fizetési hajlandóság gyenge, vagy a bérlő összeférhetetlen, el kell állnunk a megkötött szerződéstől.

Jelentős változások kezdődtek el az oktatási intézmények vonatkozásában is. Hol tart most a struktúraváltás?

A gyermeklétszám változása, a költséghatékonyság és a gazdaságosság azt indokolta, hogy főigazgatóságok alá szervezzük iskoláinkat, óvodáinkat és bölcsődéinket. Így nem szűnt meg intézmény, és a gyerekek is maradhattak saját csoportjukban, osztályukban. Az átalakítást mára a pedagógusok és nevelők elfogadták, helyesnek tartják. Némi bizonytalanságot szült, hogy a kormány jövőre állami kézbe venné az oktatási intézményeket, ellenben az önkormányzatok, ha tudják garantálni a működtetés feltételeit, visszakérhetik azokat. Nekünk az alapfokú oktatás esetében ez a célunk. Egyelőre azonban még nem tudjuk, hogy a finanszírozás feltételei hogyan alakulnak, ezért a végleges döntéssel a konkrétumokig várni kell.

Összességében kijelenthető, hogy a győri önkormányzat által fenntartott intézmények helyzete irigylésre méltó?

Ne tűnjön szerénytelenségnek, de ki merem jelenteni, hogy országos viszonylatban az egyik legjobb rendszert működtetjük, amely elsősorban a kiváló szakembergárdának tudható be. A minőséghez természetesen az is kell, hogy az önkormányzatnak van lehetősége arra, hogy az elmúlt nyolc évben igencsak megnyirbált állami normatívát tetemes összeggel ki tudja egészíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.