Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2011. Október 30. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Somogyi Tivadar: "Európai mércével mérjük a belvárosi rehabilitációt!"

Somogyi Tivadar:

Dr. Somogyi Tivadar neve összeforrott a győri belvárossal. A városszerte elismert szülész-nőgyógyász a közgyűlés legrégebbi tagja, aki 1993 óta tevékenykedik a képviselőtestületben.

1994 óta a belváros egyéni körzetben megválasztott önkormányzati képviselője.

Lokálpatriótaként és várospolitikusként mindig szerepet vállalt a belváros fejlesztésében, de úgy látja: igazán 2006 óta, az új városvezetéssel kezdődött meg az érdemi és látványos munka.

- Az elmúlt 18 év során folyamatosan képviseltem a belvárosi felújítások ügyét, különös tekintettel a Széchenyi tér helyreállítására - mondta dr. Somogyi Tivadar. - Talán nem kell ecsetelnem, milyen fantasztikus érzés volt számomra, amikor a jobboldali többséggel felálló új önkormányzat egyértelművé tette: nemcsak szavakban, de tettekben is feladatának tekinti a belvárosi rehabilitációt. Én Győr történelmi belvárosát úgy ismerem, mint a tenyeremet. Tisztában vagyok az építészeti értékeivel, idegenforgalmi vonzerejével. Ezért is fájt látnom, hogy korábban éveken át alig történt valami a felújítást illetően, holott ez Győr szíve. Az ember bárhová is megy a világon, mindig azt nézi meg, hogy milyen egy város központja. Arról alkot véleményt, annak alapján ítéli meg az ott élő emberek ragaszkodását a városukhoz. Ráadásul Győr történelmi belvárosa csodaszép, hálás dolog a régi épületek, a kis utcák látványa, csak hát hosszú-hosszú évekig meg kellett elégednünk az erőlködéssel. 2006 októbere után vált egyértelművé, hogy a tehetetlenség helyett gyors, határozott lépésekre van szükség. Három év telt el, és a Széchenyi tér megújult, valósággal kivirágzott. A belváros olyan látványos fejlődésnek indult, ami értelemszerűen azt vonta magával, hogy megjelentek a turisták, és a győri emberek is visszaszoktak a központba. Ehhez kellettek a színvonalas rendezvények is, és az a tény, hogy egy szemléletváltás eredményeként a város újra birtokba vegye azt az értékét, amelyet érthetetlen módon hagyott elszürkülni.

- A Széchenyi tér mintájára megújul a Dunakapu tér is, amellyel a belvárosi rehabilitáció egy újabb nagy mérföldkövéhez érkezik...

- Az elképzelés nagyszerű. A két, megszépült rendezvénytér összekapcsolása a kis utcákkal új távlatokat nyithat meg Győrnek. Most mindenki arra vár, hogy az ásatások befejeződjenek, és majd egy szakmai stáb eldönti, milyen értékek vannak a föld alatt. Én jómagam azon a véleményen vagyok, hogyha a szakemberek úgy nyilatkoznak, hogy a régi várfalak érdemesek a bemutatásra, tárjuk fel a romokat, és tegyük látogathatóvá a nagyközönség számára. Ne essünk abba a hibába, hogy a Győr történelmét jelentő fontos dolgokat eltemetjük. A teret fel kell újítani, az értékeket - ha valóban műemléki szintűek - be kell mutatni, a mélygarázst pedig meg kell építeni, ám fontos, hogy a város ne fizessen rá a beruházásra.

- A látványterveket ismerve, hogyan képzeli el a jövő belvárosát?

- Polgári hangulatot árasztó, színvonalas rendezvényektől gazdag, pihenésre és kikapcsolódásra is tökéletesen alkalmas tereket szeretnék látni. Olyan tereket, amelyeken ötvöződik a múlt és a jelen, a jövő értékeivel. Olyan utat járunk, amelyet Magyarországon rajtunk kívül senki. Európai mércével mérjük a belvárosi rehabilitációt, és meggyőződésem, hogy ennek meg is lesz az eredménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 17. 10:09, kedd | Helyi

Intenzív áradásra készülnek Győrben is

Győrt is elérte az árvíz. Intenzív áradásra számítanak a szakemberek, a tetőzés azonban várhatóan nem éri el a 2013-as szintet.

2024. Szeptember 17. 09:13, kedd | Helyi

A harmadik legtöbb baleset a mi megyénkben történt

Évről évre emberek ezrei veszítik életüket a magyar közutakon, és mintegy húszezren szenvednek különböző súlyosságú testi sérüléseket.

2024. Szeptember 17. 07:15, kedd | Helyi

Nyestek a Megyeháza tér alatti parkolóházban!

A Győr-Szol által kezelt parkolóházban egyikében nyestek jelentek meg, a cég azonnal cselekedett; írják közleményükben.

2024. Szeptember 16. 09:17, hétfő | Helyi

Drágább lett a kötelező

Éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja.