Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 25. 16:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Soros György: Németország devizaháborúba sodorja a világot

Soros György: Németország devizaháborúba sodorja a világot

Japán keltett ugyan aggodalmakat agresszív árfolyam-politikájával befektetői körökben, Soros György azonban a németeket okolja egy devizaháború kitörésének növekvő veszélye miatt - írja a német Die Welt online kiadása.

Soros György nagy felzúdulást keltett az idei davosi Világgazdasági Fórumon a Németországnak címzett váddal, hogy "devizaháborúba" fogja sodorni a világot.
"A németek a megtakarításban hisznek, miközben a világ többi része a monetáris lazításban" - mondta Soros György a CNBC tévécsatornának adott interjúban. Ez a szembenállás veszélyes folyamatokat indíthat el - vélte a nemzetközileg elismert befektetési szakember. "Én a magam részéről egy devizaháború kitörésében látom a legnagyobb veszélyt" - tette hozzá.
Soros György az interjúban a legnagyobb elismeréssel szólt a Fed monetáris enyhítő politikájáról.
A milliárdos alapkezelő pénzügyi szakember hagyományosan Németország egyik legkeményebb bírálójának számít. Megszólalásaiban rendszeresen arra szólítja fel a német politikát, hogy tegyen többet az euró érdekében. Németországnak szerinte a pénzügyi erejét a gazdasági fellendülés támogatására kellene latba vetnie; a megtakarításokkal csak ellentétes célt szolgál és recesszióba taszítja Európát.
Most pedig ráadásul itt van még egy devizaháború kitörésének a veszélye is, mivel számos ország utolsó szalmaszálként devizája árfolyamának leértékelésébe kapaszkodva próbálja megindítani a gazdasági növekedést - mondta.
Soros György azonban az interjúban leszögezte: ha devizaháborúra kerül sor, akkor azt Európa el fogja veszíteni, mivel az Európai Központi Bank (EKB) nem rendelkezik a más jegybankoknak kijáró szabadsággal.
És ez is Németország bűne lesz - hangsúlyozta a befektetési szakember. Németország ugyanis makacsul ragaszkodik ortodox pénzpolitikai hagyományaihoz és közben nem veszi észre, hogy magatartásával az egész euróövezet kárára van - fejtette ki Soros György Davosban a CNBC tévécsatornának adott interjúban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.