Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2017. Május 21. 11:14, vasárnap | Életmód
Forrás: Szombat reggel/Kossuth Rádió

Sötétek – új divat a diszkózásban

Sötétek – új divat a diszkózásban

Terjednek a fénymentes zenés szórakozóhelyek és koncertek Nyugat-Európában, és várhatóan New York-ban is több sötét klub fog nyílni.

A cél a fölösleges ingerek kizárása, hogy a közönség minden érzékével a zenére koncentrálhasson - írja a hirado.hu.

Újfajta zenés-táncos szórakozóhely indult New York-ban. A brooklyni klubban teljes a sötétség – záróra előtt is, a bejáratnál pedig mindenkinek le kell adnia a mobiltelefonját – fény kizárva, kezdődhet a zene.

A klub működtetője és a különös zenehallgatás kitalálója, Jay Rogovin azt mondja, minden külső ingert ki kell kapcsolni, meg kell szüntetni, hogy az érzékek csakis a zenét fogadhassák be. A program neve Lights Out, vagyis Ki a fénnyel!, amelynek lényege, hogy a dj, mint más szórakozóhelyeken is, egymásután rakja be a zenéit, de csak a pódium lámpácskájának pisla fénye világít.

Bár Brooklynban újdonságnak számít az effajta szórakozás, Európában kevésbé. A sötétben történő zenehallgatás gyakorlata ugyanis az Óvilágból származik, ahol ezt már a hetvenes években az elektronikus zene első nagy korszakában kitalálták, amikor a francia Jean-Michel Jarre vagy a német Kraftwerk és Tangerine Dream zenekarok is csúcsra értek.

Az európaiak viszonylag gyorsan rájöttek, hogy a sok lézertrükk és villódzás alkalmasint a zenétől veszi el a figyelmet, így megszülettek a sötétben tartott – fontoskodó meghatározással – a fényszennyezés nélküli zenei előadások. Londonban, Párizsban, Barcelonában már gyakoriak ezek, tavaly például híres volt a Nagy-Britanniában megrendezett Black Out-koncert – az experimentális zenét teljes sötétségben élvezte a közönség.

Címkék: buli, diszkó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 15:27, péntek | Életmód

Nébih: 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg a jelölési előírásoknak

Nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék, probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel i

2024. Március 01. 08:26, péntek | Életmód

Vasárnaptól tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Vasárnap kezdődik és jövő vasárnapig tart a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése a katolikus templomokban.

2024. Március 01. 08:22, péntek | Életmód

A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

A nemzeti demenciaprogrammal a betegségre és annak megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

2024. Február 29. 13:53, csütörtök | Életmód

A korai csonthéjasokat veszélyezteti a jövő héten érkező lehűlés és fagy

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat