Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Szeptember 05. 10:20, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ősszel tovább folytatódik a közszolgáltató cégek győri razziája

Ősszel tovább folytatódik a közszolgáltató cégek győri razziája

A Győr-Szol, az áram- és gázszolgáltató, továbbá a Pannon-Víz kommandója nemcsak a hátralékosokat ellenőrzi, de a tilos rákötéseket, a szabálytalan vízvételezést, és az áramlopásokat is.

Emellett a közműcégek behajtókat is alkalmaztak, akiktől azt várják, hogy a több százmillió forintos hátralékok még a téli fűtési szezon előtt csökkenjenek.

900 győri lakásban kopogtatnak a Pannon-Víz Zrt. által megbízott behajtók. A társaság kintlévősége lakossági ügyfeleknél 508, vállalkozásoknál 172 millió forint. Családi házas körzetekben a 90 nap után sem fizető fogyasztóknál fizikailag megszüntetik a vízbekötést, csak a létfenntartáshoz közegészségügyileg előírt vízmennyiséget biztosítják, és ehhez egy 150 méteren belüli közkifolyót jelölnek ki. Innét hordhat vizet magának, akinél a cég elzárta a csapokat.

"Növekedni fog a lakásoknak és az ott élőknek is a biztonsága is, hiszen egyesek nemcsak a vizet használják illegálisan, hanem a gázt és a villanyt is, és valami hasonló eset volt a Szarvas utcai robbanás is, amikor az egész házat érte a kár, akkor is a gázt használták illegálisan" - mondta Tóth László, a Pannon-Víz szóvivője.

Januárban történt a robbanás a Szarvas utcai épületben, mert az azóta előzetes letartóztatásba vett három elkövető eltávolította a gázcsonkot, a gázórát, és a rézalkatrészeket. 12 lakás vált lakhatatlanná. A legtöbb nem fizető, és hátralékos ilyen tömbházakban él.

Tóth László szóvivő, Pannon-Víz Zrt., Győr: "Többségében a társasházi lakásokban élő fogyasztók, itt volt eddig a legkevésbé hatékony a behajtási munkánk. Nekik eddig szűkítőt építettünk be a vízbekötésükbe, de sokszor visszaéltek ezzel. Talán lehet mondani, hogy a szerelőink még a lépcsőházban voltak, még el sem hagyták az épületet, már kiszerelték a szűkítőt. Itt növekedett a vízmű kintlévősége."

Eredményes volt a Győr-Szol Zrt. behajtási kampánya, ahol a kis összegű hulladékkezelési díjhátralék meghaladta a 32 millió forintot. Első ütemben 7 millió forintot fizettek be a felkeresett hátralékosok, és az akció tovább folytatódik.

"Meg kell próbálnunk mindent ennek érdekében, hogy tudják, hogy ez olyan kötelezettség, ami elől nem tudnak kitérni. Ha kis összegű, akkor sem, ha nagy összegű, akkor sem" - így a Győr-Szol illetékes vezetője.

A szemétszállítási ágazat teljes kintlévősége 270 millió forint, ennek a duplája a távhő-tartozások összege. Az egymilliárdos adósság egyre kezelhetetlenebb a városüzemeltetési vállalatnak, ezért a behajtástól, illetve a közszolgáltatók kommandójától várnak eredményeket.

Pálfay Szilárd hátralékkezelési és behajtási vezető, Győr-Szol Zrt., Győr: "Elvileg a behajtás hatékonysága 60 % fölé ér még azokban a szegmensekben is, ahol egyébként kis hatékonyságot tudtunk elérni a klasszikus, nem peres eljárásokban. Mindig a behajtó cégnek a módszereitől függ, úgy válogattuk össze a velünk együttműködő szervezeteket, hogy a fizetési felszólítástól a különböző, nem peres módszereken keresztül, a telefonos megkereséseken át egészen a személyes megkeresésig terjed az a paletta, amellyel végül is a tartozó ügyfeleket meg fogják keresni."

A szolgáltatók azt mondják, a hátralék kifizetéséhez gyakran elegendő csak a helyszíni megjelenés: a napokban éppen egy jó nevű panzió csak akkor fizette be a 800 ezer forintos víz- és csatornadíj tartozását, amikor megjelent egy markológép a szerelőbrigáddal a bemenő vízvezeték megszüntetése céljából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.