Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Február 19. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Startol a XI. Kocsonyafesztivál

Startol a XI. Kocsonyafesztivál

Február 18-20. között rendezik meg a XI. Kocsonyafesztivált Miskolcon. Az idei rendezvényen a Vizsolyi Biblia nyomtatásának 425. évfordulójáról is megemlékeznek, illetve a látogatók találkozhatnak a mohácsi busókkal is. A borsodi megyesz

A miskolci kocsonyafesztiválon idén is a megalkuvás nélküli minőségre törekednek a szervezők. A programsorozat célja, hogy bemutassák a Kárpát-medence sokszínű kultúráját és értékeit. Nagy kuriózumnak számít, hogy 425 évvel a Vizsolyi Biblia nyomtatása után ez az esemény újjáéled Miskolcon. A jeles évforduló napján egy nyomdagép áll munkába, amellyel megmutatják, hogyan történt akkoriban a bibliák nyomtatása. A vendégek örökbe fogadhatják a Vizsolyi Biblia betűit, amelyeket kézzel faragnak ki a mesterek, sőt bárki elkészítheti magának a Biblia kicsinyített változatát is.

A 2011-es fesztiválon a miskolci szervezők együttműködnek a mohácsi önkormányzattal. Ennek köszönhetően a hagyományos, márciusi busójárás előtt - amely a szellemi kulturális örökség része - február közepén Miskolcon adnak ízelítőt a busók a tradicionális télűző farsangi hangulatból. A két város célja, hogy hatékonyabban népszerűsítsék a programjaikat, élénkítsék a hazai turizmust és hozzájáruljanak az országimázs építéséhez. A kocsonyafesztiválon vendégeskedik Hajdúböszörmény is, amely szintén reménykedik abban, hogy Európában egyedülálló településszerkezetével felkerül az ENSZ Szellemi Kulturális Örökségek listájára.

A népzenei, klasszikus és könnyűzenei programok között lesznek visszatérő és új előadók is. A korábbi évekhez hasonlóan lesz Old Boys-koncert, de fellép például a Ladánybene 27, a Bëlga, a Ghymes, a Carbonfools és a Mystery Gang is.

A miskolci Kocsonyafesztiválon tavaly százezernél is több vendég volt, és idén is hasonlóan nagy számú látogatóra számítanak a szervezők. (rá)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk