Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 11. 13:37, hétfő | Helyi
Forrás: infoGyőr

Steadfast Jazz 2013 gyakorlaton a győri katonák

Steadfast Jazz 2013 gyakorlaton a győri katonák

A kiképzési esemény fedőnevéhez méltó módon, rendületlenül álltak helyt a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Steadfast Jazz 2013 NRF gyakorlaton.

A skarlátpiros barettsapkás honvédek Lengyelországban (is) bizonyították szakmai felkészültségüket a NATO gyorsreagálású erőinek november első hetében megrendezett minősítő gyakorlatán.
A Steadfast Jazz 2013 NRF (NATO Response Force) gyakorlat egy rendkívül összetett, többnemzeti kiképzési esemény, melynek célja a Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságnak, az NRF 2014 komponens parancsnokságainak és az NRF 2014-be felajánlott erők alárendelt parancsnokságainak összekovácsolása, illetve a szolgálatba léptetést megelőző minősítés végrehajtása, vagyis annak felmérése, hogy a jövő évtől szolgálatba lépő gyorsreagálású erők készen állnak-e feladatuk ellátására, valóban bevethetőek-e minősített helyzetben. Mindez egy stratégiai, hadműveleti és harcászati szintű, számítógéppel támogatott, parancsnoki-, törzsvezetési-, és terepen végrehajtásra került harcászati gyakorlat keretén belül valósult meg három különböző országban.

Ugyan a műveletek igazán látványos, éleslövészeti elemeket tartalmazó, terepen végrehajtott manőverekkel tarkított részeinek az Északnyugat-Lengyelországban található Drawsko Pomorskie gyakorlótere adott otthont (amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye), de ezzel párhuzamosan Lettországban és Litvániában is zajlottak az események. A NATO – alapvetően Hollandiában található – Összhaderőnemi Parancsnoksága ugyanis Lettországba telepítette vezetési pontját, míg az Észak-atlanti Szövetség Különleges Műveleti Parancsnoksága és Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportja Litvániában tevékenykedett.
A november 2-8. között megrendezett eseményen a NATO huszonnyolc tagállamán kívül Svédország, Finnország és Ukrajna is képviseltette magát, így összesen hatezer katona részvételével zajlott a nagyszabású hadgyakorlat, melyből a terepen végrehajtott harcászati mozzanatokban háromezren voltak érintettek, míg ugyancsak háromezren a különböző parancsnokságokon és törzsekben teljesítettek szolgálatot.

A Balti-térségben – egy fiktív, antidemokratikus ország erőszakos olajkészlet-szerzési törekvése miatt – elmérgesedő konfliktus kezelésében a szárazföldi csapatok bevetése mellet, a Balti tengeren manőverező haditengerészet, valamint a többi közt valós repülést teljesítő légierő segítségére is szükség volt a műveletek során, így a szövetségesekhez tartozó győri kontingens – a Steadfast jazz 2013 gyakorlatot támogató Eagles Talon 2013 légierős gyakorlat egyik alegységeként – légvédelmi rakéta oltalmazásban részesítette a gyors reagálású erőket. A jó helyzetfelismerés, a helyes parancsnoki döntések, valamint a különböző képességek összehangolt alkalmazása révén, a magas intenzitású harci események a kezdeti védelmi műveleteket követően végül megnyugtató eredménnyel, a támadó félre mért ellencsapással, és az eredeti határvonal visszaállításával zárultak.

Ugyan hazánkat legnagyobb létszámban a – tudásukat lengyel F-16-osok, Szuhojok, cseh és magyar Gripenek, valamint L-159-es földi csapásmérő repülőgépek, illetve Mi-24-es harci helikopterek ellen próbára tevő – 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái képviselték, de a Magyar Honvédég egyéb alakulatai is hozzájárultak a gyakorlat sikerességéhez. A győri egységen kívül a kiképzési eseményben különböző mértékben érintett volt az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, a 86. Szolnok Helikopterbázis, a Légi Vezetési és Irányítási Központ, a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a Civil – Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, az 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj is.

A légvédelmi rakéta alegység tevékenységét megtekintette Kovács Ferenc ezredes, aki a hazai szerepvállalás sikerességét illetően hangsúlyozta, hogy „a magyar katonáknak nincs miért szégyenkezniük, hiszen a létrehozott többnemzeti kötelékben tökéletesen helytálltak, és sem elméleti, sem gyakorlati tudásban nem maradtak el a NATO többi tagállamának katonáitól.” A nemzetközi környezetben szerezhető tapasztalatokról szólva a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka elmondta, hogy „az állománynak e kiképzési esemény révén lehetősége nyílt az otthon is gyakorolt eljárásokat egy nagyobb méretű eszközparkkal, valamint vegyes fegyverzettel rendelkező többnemzeti kötelékben végrehajtania”.

A Steadfast Jazz 2013 NRF gyakorlat a november 8-i záró ünnepséggel ért hivatalosan véget, melyen minden érintett megelégedéssel vehette tudomásul, hogy a 2014-ben szolgálatba lépő gyorsreagálású erők alkalmasnak találtattak a feladatra. A győri katonák az ünnepi sorakozót követően megkezdték a vegyes légvédelmi rakéta csoportosítás harcrendi elemeinek bontását és vasúti szállításhoz történő előkészítését. November 9-én kerül sor a haditechnikai eszközök vagonírozására, majd a száz főt számláló kontingens végül 10-én indulhat haza Győr helyőrségbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.