Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2016. Október 01. 02:00, szombat | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Elnöke vendégünk a Zene Világnapján

Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Elnöke vendégünk a Zene Világnapján

Érdemei és munkássága már 25 éve meghatározó a szakmában, így nagy megtiszteltetésként ért bennünket, amikor elfogadta felkérésünket az interjúra.

Fő témánk a karnagyi munkába való bepillantás volt, de természetesen nem hagyhattuk ki a Magyar Fúvószenei Szövetségről szerzett friss információkat sem.

„19 éves koromban teljesen véletlenül lettem karmester.”
– így kezdődött a kávéházi beszélgetésünk…

Sok olyat hallottunk már, hogy valaki véletlenül választ egy szakmát, mert éppen úgy alakul az élete. De hisszük is azt, hogy egyes embereknek nem véletlenül válik majd ez igazi hivatásukká! Természetesen nagyon sok munka, gyakorlás és kitartás kell hozzá, de a közben kialakult szenvedély minden esetben tovább lendíti őket a felmerülő nehézségeken.

Szabó Ferenc esetében is így történt. Jelenleg Győrben él. 1998 óta dolgozik tanárként a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetében. Ő a nagy sikerű Győr Symphonic Band vezetője. Tanít a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolában és 1992 óta vezeti az Egressy Béni Fúvószenekart. Pauer László karnaggyal közösen pedig részt vesz Tatabánya Város Fúvószenekarának felkészítésében is.

2015. májusától még egy kinevezés érte:

egyhangú döntés alapján őt választották a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Elnökévé. Ez a titulus 5 évre szól.

Beszélgetésünk alatt többször megfordult a fejemben: „Ha így kezdődik egy véletlen karrier, mi lett volna, ha tudatosan is erre a pályára készül?”

Ha most összegeznem kellene ezt az interjút, így foglalnám össze: Egy végletekig elkötelezett ember fantasztikus karrierjébe kapunk most bepillantást. A mindennapokba és az ebből adódó lehetőségekbe..

De a karnagy úr természetesen nem így fogalmaz. Ő ennél sokkal elhivatottabb és szerényebb.

„19 éves végeztem a „konzin” és mellette a Tatabányai Fúvószenekarban játszottam, mint klarinétos. A nyár elején történt, hogy az akkori karmester, Józsi bácsi, egy súlyos betegség miatt nem tudta tovább vezetni a zenekart. S mivel friss végzősként akkor nekem volt a legmagasabb zenei végzettségem, így hát felkértek, hogy tartsam össze a rezesbandát. Első gondolatra képtelenségnek tűnt….

… a másodikra is.

Aztán mégis IGEN-t mondtam, mert senki sem szeretett volna külsős szakembert hívni. De volt egy feltételem! Mégpedig az, hogy csak 3 hónapig vállalom, mert szeptember 1-jével a győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára mentem továbbtanulni.

Így hát nekiláttunk. Azt viszont álmainkban sem gondoltuk, hogy annyira jól sikerül a dolog, hogy az a bizonyos 3 hónap a mai napig nem ér véget. Azóta is együtt dolgozunk – mint klarinétos és mint karmester is.

Ezek szerint a klarinét volt akkor az első helyen. Ma viszont már a karmesteri szerep irányít. Mikor változott meg a sorrend?

A győri főiskola után Budapestre jelentkeztem, a Zeneművészeti Főiskolára, fúvós-karnagyi szakra. Szerettem volna kitanulni ennek is a csínját-bínját, nagyon érdekelt, hogy mit tudok kihozni belőle. Hajtott, hogyan lehet még jobban csinálni.

Mert sokan azt hiszik ám, hogy az ember csak kalimpál és kész…

Olyannyira lelkes lettem a tanulóévek alatt, hogy a legutolsó művész-tanári master diplomámat 2011-ben szereztem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Mindezek mellett rengeteg gyakorlás, munka és hosszú-hosszú évek állnak. Ez idő alatt született például 4 gyermekünk. A folyamatos tanulás közben Győrben, a Széchenyi István Egyetemen is munkát kaptam, ahol ugyanúgy elvárják, hogy az ember a legmagasabb szinten teljesítsen.

Idén 25 éve, hogy pályán vagyok, mint karmester.

25 év tanulása és tapasztalata az, hogy tud újat mondani bármelyik zenekarnak?

Ez így nagyon szépen hangzik. Én viszont csak abban bízom, hogy újszerű vagy javasolt dolgot ajánlhatok bárkinek, aki kéri.

Bepillantást nyerhetünk abba is, hogyan néz ki egy Fúvószenei Szövetségi Elnök időbeosztása?

Van három állandó zenekarom:

  • a Tatabányai Városi Fúvószenekar
  • a Komáromi Egressy Fúvószenekar – zenekari összetételében ez inkább egy ifjúsági kategória
  • és a Győr Symphonic Band, ami az ország egyik legkiemelkedőbb együttese. Nagyon büszke vagyok rá!

Tanítok a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében. E mellett több szimfonikus zenekarral vagyok kapcsolatban. Kiemelt öröm, hogy minden évadban jelen lehetek a Győri Filharmonikusok Zenekarral is.

Betanító és mint koncertező karmesterként is sok meghívást kapok szerte az országban. Ezt nagyon élvezem, és óriási megtiszteltetésnek tartom. Kevesen hinnék, de ilyenkor én is sokat tanulok.

A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökeként egy nagyon mozgalmas nyári időszakon vagyunk túl. Rengeteg fesztivállal, zenekari minősítéssel, fúvószenei továbbképzéssel és egyéb, minőségi színvonalat emelő tevékenységgel.

A teljes interjú itt olvasható tovább..

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 09:14, kedd | Helyi

A harmadik legjobb magyar intézmény lett a Széchenyi István Egyetem az Európai Egyetemi Játékokon

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Debrecenben és Miskolcon megrendezett Európai Egyetemi Játékokon.

2024. Július 30. 08:13, kedd | Helyi

A győrszentiváni önkéntes tűzoltók is kaptak támogatást

Hétszázezer forint támogatást nyert el a katasztrófavédelem pályázatán a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület, üzemeltetésre pedig 128 ezer forinthoz jutottak hozzá egy polgári védelmi kiíráson.

2024. Július 30. 07:12, kedd | Helyi

Osztalékfizetéseket ellenőriztek a Győr-Moson-Sopron vármegyei NAV revizorai

A revizorok összevetették a cégek beszámolóit, a NAV rendszereinek adatait és vizsgálták a taggyűlési határozatokat is.

2024. Július 29. 09:13, hétfő | Helyi

Ilyen meglepetésre nem számítottunk

A Hanyi nyár bevételét a farádi Vöröskeresztes Alapszervezet kapta.