Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2010. Január 03. 14:39, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Szakadék szélén a kórházak

Szakadék szélén a kórházak

Egynapos sebészeti ellátásra térhet át az újévben több olyan, nem súlyponti kórház, amely térségében 40-50 ezer embert lát el, és a finanszírozás csökkenése veszélyezteti a korrekt gyógyítást. Az egészségügyi intézmények támo

A csornai Margit Kórház havi OEP-forrása 12 millió forinttal csökkent, s ugyan a saját bevételekből 5 millió forinttal ki tudja egészíteni ezt a kórház, a kieső támogatást hiányként görgetik maguk előtt. A kórház minimális működési biztonságához havonta 80 millió forintos OEP-bevételre lenne szükségünk, most 6-7 millióval kevesebb ez az összeg. Ha beszorozzuk 12-vel, látható, hogy ezzel éppen egyhavi összeggel kevesebb finanszírozottság jut a csornai kórházra, mint amennyire szükség lenne - mondta a hírTV-nek Turi György fideszes csornai polgármester.

A kórház működésének racionalizálására több javaslat van. Ilyen az aktív és a krónikus belosztályok közös szakmai irányításának az elrendelése, a laborvizsgálatok kiszervezése, a képalkotó diagnosztikai eljárások korlátozása és a várólisták növelése, valamint a sebészeti beavatkozások szűkítése egynapos ellátási formára.

A Karolina Kórházban is gondok vannak

A szomszédos mosonmagyaróvári Karolina Kórház több beteget is tudna fogadni, ám itt is a 150 millió forintos hiány lefaragása a legfontosabb feladat. „Ez a lebegő finanszírozás az, hogy a teljesítményi volumen összegét majd három hónap múlva tudja meg a kórház, emiatt minden kiszámíthatatlan. Bizonyos belső intézkedéseket megtettünk, ezáltal a kórház adósságállományát sikerült valamelyest csökkenteni, de most már a határon tartunk, és további intézkedésekkel nem tudunk jelentős megtakarításokat elérni - jelentette ki Szabó Miklós polgármester (MDF-Fidesz).

A súlyponti győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előre menekül. 10 milliárdos uniós finanszírozással új, korszerű szárny épül 2012 végéig, amely jelentős bevételhez is juttathatja az intézményt. Az új támogatási rendszer miatt azonban havonta 70 millió forinttal emelkedik majd a tartozásállomány, ami 2010 végére elérheti a 2,2 milliárd forintot. „Hiába épül meg egy gyönyörű új, végre uniós forráshoz jutott intézmény, ha a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elhibázott egészségfinanszírozási politikáján nem változtatunk, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a győri kórház" - kongatta meg a vészharangot Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Az országban most is több mint 70 olyan kórházi osztály van, amely nem felel meg a kormány minimumfeltételekről szóló rendeletének. 2011-től csak azokkal szerződik az egészségbiztosító, ahol nincs orvoshiány, van elég nővér, s nem olyan idősek a berendezések, hogy könnyen elromolhatnak.


Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot