Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Január 03. 14:39, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Szakadék szélén a kórházak

Szakadék szélén a kórházak

Egynapos sebészeti ellátásra térhet át az újévben több olyan, nem súlyponti kórház, amely térségében 40-50 ezer embert lát el, és a finanszírozás csökkenése veszélyezteti a korrekt gyógyítást. Az egészségügyi intézmények támo

A csornai Margit Kórház havi OEP-forrása 12 millió forinttal csökkent, s ugyan a saját bevételekből 5 millió forinttal ki tudja egészíteni ezt a kórház, a kieső támogatást hiányként görgetik maguk előtt. A kórház minimális működési biztonságához havonta 80 millió forintos OEP-bevételre lenne szükségünk, most 6-7 millióval kevesebb ez az összeg. Ha beszorozzuk 12-vel, látható, hogy ezzel éppen egyhavi összeggel kevesebb finanszírozottság jut a csornai kórházra, mint amennyire szükség lenne - mondta a hírTV-nek Turi György fideszes csornai polgármester.

A kórház működésének racionalizálására több javaslat van. Ilyen az aktív és a krónikus belosztályok közös szakmai irányításának az elrendelése, a laborvizsgálatok kiszervezése, a képalkotó diagnosztikai eljárások korlátozása és a várólisták növelése, valamint a sebészeti beavatkozások szűkítése egynapos ellátási formára.

A Karolina Kórházban is gondok vannak

A szomszédos mosonmagyaróvári Karolina Kórház több beteget is tudna fogadni, ám itt is a 150 millió forintos hiány lefaragása a legfontosabb feladat. „Ez a lebegő finanszírozás az, hogy a teljesítményi volumen összegét majd három hónap múlva tudja meg a kórház, emiatt minden kiszámíthatatlan. Bizonyos belső intézkedéseket megtettünk, ezáltal a kórház adósságállományát sikerült valamelyest csökkenteni, de most már a határon tartunk, és további intézkedésekkel nem tudunk jelentős megtakarításokat elérni - jelentette ki Szabó Miklós polgármester (MDF-Fidesz).

A súlyponti győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előre menekül. 10 milliárdos uniós finanszírozással új, korszerű szárny épül 2012 végéig, amely jelentős bevételhez is juttathatja az intézményt. Az új támogatási rendszer miatt azonban havonta 70 millió forinttal emelkedik majd a tartozásállomány, ami 2010 végére elérheti a 2,2 milliárd forintot. „Hiába épül meg egy gyönyörű új, végre uniós forráshoz jutott intézmény, ha a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elhibázott egészségfinanszírozási politikáján nem változtatunk, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a győri kórház" - kongatta meg a vészharangot Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Az országban most is több mint 70 olyan kórházi osztály van, amely nem felel meg a kormány minimumfeltételekről szóló rendeletének. 2011-től csak azokkal szerződik az egészségbiztosító, ahol nincs orvoshiány, van elég nővér, s nem olyan idősek a berendezések, hogy könnyen elromolhatnak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.