Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2010. Január 03. 14:39, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Szakadék szélén a kórházak

Szakadék szélén a kórházak

Egynapos sebészeti ellátásra térhet át az újévben több olyan, nem súlyponti kórház, amely térségében 40-50 ezer embert lát el, és a finanszírozás csökkenése veszélyezteti a korrekt gyógyítást. Az egészségügyi intézmények támo

A csornai Margit Kórház havi OEP-forrása 12 millió forinttal csökkent, s ugyan a saját bevételekből 5 millió forinttal ki tudja egészíteni ezt a kórház, a kieső támogatást hiányként görgetik maguk előtt. A kórház minimális működési biztonságához havonta 80 millió forintos OEP-bevételre lenne szükségünk, most 6-7 millióval kevesebb ez az összeg. Ha beszorozzuk 12-vel, látható, hogy ezzel éppen egyhavi összeggel kevesebb finanszírozottság jut a csornai kórházra, mint amennyire szükség lenne - mondta a hírTV-nek Turi György fideszes csornai polgármester.

A kórház működésének racionalizálására több javaslat van. Ilyen az aktív és a krónikus belosztályok közös szakmai irányításának az elrendelése, a laborvizsgálatok kiszervezése, a képalkotó diagnosztikai eljárások korlátozása és a várólisták növelése, valamint a sebészeti beavatkozások szűkítése egynapos ellátási formára.

A Karolina Kórházban is gondok vannak

A szomszédos mosonmagyaróvári Karolina Kórház több beteget is tudna fogadni, ám itt is a 150 millió forintos hiány lefaragása a legfontosabb feladat. „Ez a lebegő finanszírozás az, hogy a teljesítményi volumen összegét majd három hónap múlva tudja meg a kórház, emiatt minden kiszámíthatatlan. Bizonyos belső intézkedéseket megtettünk, ezáltal a kórház adósságállományát sikerült valamelyest csökkenteni, de most már a határon tartunk, és további intézkedésekkel nem tudunk jelentős megtakarításokat elérni - jelentette ki Szabó Miklós polgármester (MDF-Fidesz).

A súlyponti győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előre menekül. 10 milliárdos uniós finanszírozással új, korszerű szárny épül 2012 végéig, amely jelentős bevételhez is juttathatja az intézményt. Az új támogatási rendszer miatt azonban havonta 70 millió forinttal emelkedik majd a tartozásállomány, ami 2010 végére elérheti a 2,2 milliárd forintot. „Hiába épül meg egy gyönyörű új, végre uniós forráshoz jutott intézmény, ha a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elhibázott egészségfinanszírozási politikáján nem változtatunk, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a győri kórház" - kongatta meg a vészharangot Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Az országban most is több mint 70 olyan kórházi osztály van, amely nem felel meg a kormány minimumfeltételekről szóló rendeletének. 2011-től csak azokkal szerződik az egészségbiztosító, ahol nincs orvoshiány, van elég nővér, s nem olyan idősek a berendezések, hogy könnyen elromolhatnak.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 15. 13:14, szombat | Belföld

A magyar vállalkozások kis része használja a digitalizácó előnyeit

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

2021. Május 15. 10:11, szombat | Belföld

Ferenc pápa budapesti látogatásáról egyeztetett Erdő Péter a Vatikánban

A pandémia utáni újraindulás jelképének számít a szeptemberben Budapesten kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Erdő Péter bíboros szerint,

2021. Május 15. 09:25, szombat | Belföld

Meghalt 73 beteg, 1039-cel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 73, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1039 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,

2021. Május 15. 09:08, szombat | Belföld

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.