Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Június 13. 13:07, hétfő | Életmód
Forrás: MTI-V, fotó:Wikipédia, Terence Carter

Szakértő: az angkori kisembert ismerhetjük meg az új régészeti felfedezés nyomán

Szakértő: az angkori kisembert ismerhetjük meg az új régészeti felfedezés nyomán

Az uralkodók és a nekik épített hatalmas templomok után most a Khmer Birodalom kisemberét és mindennapjait ismerhetjük meg a Kambodzsában felfedezett óriási középkori településmaradványok nyomán

- mondta Jelen János Délkelet-Ázsia-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szakértőt - aki egyúttal a Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora - azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat hétfői számában a középkori Khmer Birodalom Angkor nevű városának közelében hatalmas településmaradványok felfedezéséről számoltak be. A kutatók lézerradarral mutatták ki a sűrű esőerdő alatt húzódó, komplex vízellátórendszerekkel bíró városokat, amelyek sokkal nagyobbak, mint eddig gondolták: egyesek az ötven négyzetkilométert is elérik. Az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.
Jelen János elmondta: mivel a műszer a néhány centiméteres szintkülönbséget is érzékeli, általa olyan épületek, kertek, kutak és víztározók körvonalai is kirajzolódtak, amelyek már régen elpusztultak. A szakértő azt mondta: eddig mindig csak a nagy uralkodókat, a nekik épített hatalmas templomokat, domborműveket láthattuk, "amelyeken az volt, amit ők oda akartak faragtatni". Most azonban a kisembert láthatjuk meg, hogy mit termesztett a kertjében, hogyan vezette el a vizet; vagyis az egész társadalmat és a benne élő embert újra magunk elé képzelhetjük - hangsúlyozta.


A felfedezés jelentőségéről szólva azt mondta: az rázta meg a leginkább a tudományos közvéleményt, hogy a legismertebb és legnagyobb templom, Angkorvat csak egy abból a 70 nagyobb és mintegy háromezer kisebb régészeti lelőhelyből, amely az angkori civilizációt alkotja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.