Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2016. Június 16. 07:39, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

Szakértő: az Iszlám Állam nem képes irányítani a magányos merénylőket

Horváth József biztonságpolitikai szakértő nem feltételezi, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet tud olyan logisztikai láncolatot működtetni a Közel-Kelettől Párizsig,

amellyel percre pontosan képes lenne irányítani egy magányos merénylő tevékenységét. Horváth József ezt azzal kapcsolatban mondta el az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hogy keddre virradó éjszaka a franciaországi Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta a feleségét.

Szavai szerint véletlen egybeesés, hogy ez a támadás a labdarúgó Európa-bajnokság idején történt. Ugyanakkor aggasztó - tette hozzá -, hogy az elkövető meg tudta találni a rendőrparancsnok lakását, ismerte az útvonalát, majd a sötét utcán megtámadta, ráadásul sajnálatos módon iszlamista "propagandaszöveget" is meg tudott jelentetni. Utóbbit úgy értékelte: azért nagyon káros, mert így a támadó másoknak adhat ösztönzést arra, hogy hasonló tetteket kíséreljenek meg.

A biztonságpolitikai szakértőt arról is kérdezték, hogy európai határvédelmi ügynökség, a Frontex nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint balkáni útvonal lezárása érdemben csökkentette a migrációs hullámot; Horváth József úgy válaszolt: szakmai szemmel nem volt tartható az eddigi álláspont, ki kellett mondani, hogy a balkáni útvonal lezárása a leghatékonyabb megoldás, így lehet legjobban védeni Nyugat-Európát.

A szakértő arról is beszélt, hogy új migrációs útvonal alakulhat ki Lengyelországon keresztül. Szavai szerint mivel Ukrajnában instabil helyzet alakult ki az elmúlt években, a keleti határokat kiemelten védi az ország az oroszokkal szemben, így a lengyel-ukrán határ védelme kevésbé biztosított, és ezt a szervezett bűnözői csoportok "pillanatok alatt" felismerik és kihasználják.

Horváth József jelezte: nem ezrével mennek naponta Németország felé ebből az irányból, hanem csupán azok, akik meg tudják fizetni az embercsempészeket és biztonságosabbnak tűnő, gyorsabb útvonalon igyekeznek elérni céljukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.