Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 20. 16:30, csütörtök | Helyi
Forrás: GYŐR-SZOL Zrt.

Szakszerű fametszés a Damjanich utcában

Szakszerű fametszés a Damjanich utcában

Győr egyik legszebb fasora Révfaluban, a Damjanich utcában található. A koros platánokból álló fasor az utcakép meghatározó része. A mintegy 60 éves fák nagyra nőttek, több helyen beárnyékolják a házakat, csökkentve ezzel az építet

A munka a városüzemeltetésre fordítható pénzeszközökből nem finanszírozható. Hogy mégis elindult a szakszerű metszés, az Dr. Somogyi Tivadar területileg illetékes önkormányzati képviselőnek, alpolgármesternek köszönhető, aki érzékelte, majd felkarolta a Damjanich utcában lakók túlnőtt fasor problémáját. Az ott lakókkal egyeztetett megoldáshoz – amellyel a lakók döntő többsége egyet értett – előteremtette a szükséges pénzt, ennek köszönhetően a Nyugat Magyarországi Egyetem soproni Erdőmérnöki Karának szakmai iránymutatásával elkezdődhetett a nagyméretű platánok metszése.

Az első kísérleti beavatkozás 2010. tavaszán, az egyetem szakembereinek felügyelete alatt történt, a tapasztalatok kedvezőek voltak. A program végrehajtása, azaz a fasor metszése 2010. decemberében és 2011. január első hetében folytatódott. A szakemberek a fák levágandó részeit emelőkosárból közelítették meg, majd ágról ágra haladva elvégezték az ifjító, koronaalakító beavatkozást, amely tevékenység a fák javát szolgálja. A munka aprólékos, de megéri, hiszen azonnal csökken az értékek, épületek fák miatti veszélyeztetése, a lakóházak benapozása pedig már a nyáron érezhetően jobb lesz.

A levágott növényi részeket a Likócsi Komposztáló üzembe szállították, ahol darálás után szennyvíziszappal keverve komposztot készítenek belőle. A beavatkozás során 9 darab platán és 3 db hársfa szakszerű metszése történt meg.

Évekkel ezelőtt ugyanezzel a metszési módszerrel mentették meg a Teleki út - Árpád út kereszteződésében, a 10 emeletes házak tövében élő platán fát, amely azóta is a környék egyik lélegző zöld tüdeje.

A Damjanich utcában végzett munka alkalmanként jelenthetett nagyobb terhelést - forgalom korlátozás, zaj hatás - a lakókra nézve. Minden ilyen esetben a GYŐR-SZOL Zrt. az utcában élők türelmét és megértését megköszöni.

Tisztelettel:

Nagy Csaba
vállalati kommunikáció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.