Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Január 29. 08:15, hétfő | Helyi

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Szamárköhögés: Amikor az oltás tényleg segít

Tombol a szamárköhögés járvány Szerbiában és Horvátországban is egyaránt. A helyi egészségügyi szervek rekordszámú fertőzésekről számoltak be.

Magyarországon ezzel ellenben nem kell aggódni járvány miatt, mivel az itthoni átoltottság az 1954-ben bevezetett kötelező oltásnak köszönhetően magas, 98% feletti.

A szamárköhögés (úgynevezett Pertussis) Győrben sem egy túl gyakran előforduló betegség. Elsősorban a gyerekekre veszélyes. Dr. Schmidt Péter gyermekháziorvos portálunknak elmondta: Magyarországon a csecsemők 2-3-4 hónaposan kapják meg a szamárköhögés elleni védőoltást, amit megismételnek később 18 hónaposan, majd 6 évesen. Kiemelte, a szülők ezzel nem élhetnek vissza, kötelező beadni.

Győrben sem fordul elő gyarkan a betegség

Dr. Schmidt Péter elmondta azt is, hogy ritka kivételek természetesen előfordulnak. A szakember kifejtette, hogy olyan országokból származó emberek hozhatják be a betegséget, ahol nem kötelező még a szamárköhögés elleni védőoltás. A győri gyermekháziorvos külön hangsúlyozta azt is, hogy mióta praktizál, nem találkozott még szamárköhögéses betegekkel.

Összekeverhetp a megfázással, de antibiotikummal jól kezelhető

A szamárköhögés leginkább cseppfertőzéssel, nagyon ritkán érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek a megfertőzés után több héttel jelentkezhetnek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezik. A fertőzés antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható, általában ehhez 3-4 hét szükséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 09:12, szombat | Helyi

Vasárnap akart menni a hulladékudvarba? Ne tegye!

Nem üzemelnek most vasárnap, június 16-án a GYHG üzemeltetésében lévő győri és vidéki hulladékudvarok – közölte honlapján a szolgáltató.

2024. Június 15. 08:14, szombat | Helyi

Korlátozhatják a mobilozást az iskolá

Korlátozhatják a mobiltelefonok használatát az iskolák. Az országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot.

2024. Június 15. 07:14, szombat | Helyi

Megyei közgyűlés: az elnök új lesz, a Fidesz-többség a régi

Vármegyei közgyűlés megválasztható tagjainak száma huszonkettő, ezeken pedig a frakciók így osztoznak: Fidesz-KDNP 13 tag, Mi Hazánk 4, Momentum 3, DK 2. Masszív fideszes többség lesz tehát a megyei közgyűlésben is.

2024. Június 14. 09:11, péntek | Helyi

Győri-Lukács Viktória is bekerülhet a szezon álomcsapatába

Három magyar kézilabdázó, a férfiaknál Bánhidi Bence, a nőknél Győri-Lukács Viktória és Töpfner Alexandra is bekerülhet a szezon álomcsapatába az európai szövetség (EHF) szavazásán.