Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Január 27. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Számos rendellenesség megelőzésében segíthet a folsav

Számos rendellenesség megelőzésében segíthet a folsav

Minden év januárja a veleszületett rendellenességek megelőzésének hónapja, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja ebből az alkalomból a fogamzást megelőző időszakban és a terhesség alatt szedett folsav és a vitaminbevitel fontosságára hívja fel a figyelmet, amely számos súlyos fejlődési zavar kivédésében tölt be kulcsszerepet.

A folsav rendszeres szedése mindenki számára javasolt, de a családtervezés időszakában kiemelt szerepe van. A fogamzás körüli időszakban fogyaszott folsav és multivitamin jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát, a vesefejlődési, a szív- és nagyér rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását. Emellett jótékony hatását a kismamák is azonnal érezhetik, a terhesség korai szakaszában mérsékli a hányingert, émelygést, hányást.

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcsőzáródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele, ennek köszönhetően az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető.

Mindemellett a folsav nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony hatását, igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között a méhnyakrák, veseproblémák, a vastag- és végbél daganat, a hasnyálmirigy rák, valamint emlődaganat kivédésében is hatékonynak bizonyul.

A folsav vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, mogyoró. A folsav tartalmú készítmények gyógyszertárban vény nélkül kaphatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.