Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 04. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Száraz, forró nyár jöhet

Száraz, forró nyár jöhet

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint 2011 nyara az átlagosnál kissé melegebb és szárazabb lesz a megszokottnál Magyarországon. Az Esőtánc.hu időjárási portál összesítése szerint a koranyár enyhén csapadékosabbnak ígérke

2011 nyarának időjárása

Az időjárási portál három nemzetközi intézet, az amerikai NOAA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet kapjanak arról, milyen lesz az idei év nyara. Mindhárom intézet előrejelzése megegyezik abban, hogy a nyár vége, augusztus, szeptember hónapok a szokásosnál melegebbek és szárazabbak lesznek. A nyár elejét illetően már változatosabb a kép. A brit intézet átlagos csapadékot és kis valószínűség mellett, de inkább átlag körüli, kissé melegebb nyárelőt vár, míg az amerikai NOAA egyértelműen csapadékos május-júniust vár, átlagos hőmérséklet mellett. Az április hónap az előrejelzések szerint a megszokottnál lényegesen melegebb és szárazabb lesz, különösen az ország nyugati felén.

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre, a kiinduló adatok bizonytalansága miatt az előrejelzés beválása 5-7 nap után már nem megbízható. Hogyan lehetséges akkor mégis hosszú távú előrejelzést készíteni? A szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Alapja, hogy olyan jelenségekből indul ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is. A legismertebb ilyen jelenség az El Nino, amely a Csendes-óceán egyenlítő közeli vízének szokatlan felmelegedését jelenti, és amelynek hatására például Afrikában szárazság, míg a Karib-tenger térségében szokatlan esőzés lép fel.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, de ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés.

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége. Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy a szokottnál melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.